Kultura

Sarajevo Film Festival je fabrika koja donosi 50 miliona KM za osam dana

banner

Ovogodišnji SFF održat će se od 16 – 23. augusta sa dodatkom koncerta Gorana Bregovića 24. augusta na Bijeloj tabiji, saopćila je Press-služba KS.

Direktor festivala Mirsad Purivatra je uz napomenu da se festival od ove godine odvija na nove dvije lokacije u Općini Novo Sarajevo, istakao da su sigurnost, čistoća grada, uredno snabdijevanje vodom i električnom energijom najvažnije za neometano odvijanje.

“Iako smo i do sada bili zadovoljni onim što Kanton čini za nas, trebamo biti svjesni da se još neke grupe pripremaju za ovaj događaj. Iz direkcije Kanskog festivala su nam rekli da svake godine 20.000 džeparoša i prosjaka namjenski dolazi u dane festivala. I kod nas je slična situacija“, kazao je Purivatra.

Iz direkcije SFF-a su tražili odobrenje da ugostiteljski objekti imaju produženi režim rada do dva sata iza ponoći, a iz Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo su obećali tramvajske i trolejbuske linije koje će također raditi produženo.

To je doprinos sigurnosti i komforu naših građana i gostiju.

Studija nezavisne svjetske kuće koja je rađena prije dvije godine navodi da se u osam dana festivala generira preko 50 miliona konvertibilnih maraka. Tokom festivala u Kantonu boravi oko 30.000 turista, a 10.000 njih je došlo isključivo zbog ovog događaja. I dok prosječni boravak turista u našem kantonu iznosi 2-3 dana, festivalski turisti ostaju 4-5 dana i dnevno troše približno 150 KM.

Kada se zbroje sva ulaganja u SFF od strane države i EU fondova, na svaku uloženu marku dobijamo 2,2 KM.

“Kulturna i kreativna industrija imaju najviši stepen povrata na uloženi kapital. Prošlo je vrijeme snova o fabrici u centru grada. Ovo je fabrika u centru grada koja donosi 50 miliona KM za osam dana. Reputacijska vrijednost i podizanje imidža Kantona zbog ovog događaja, teško su mjerljivi u novcu“, kazao je Forto.

Istraživanje ove iste kuće pokazalo je da su strancima prve asocijacije na Sarajevo: atentat, Sarajevo Film Festival, rat i olimpijada.

Related posts

Magazin Stav

Editor

USPOMOMENA NA AMIRA NINU REŠIĆA

Los Angeles: Profesor Miroslav Tadić studente uči o bogatom balkanskom folkloru

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment