Biznis

Izložba inovacija u Istanbulu: POZLATILA SE ARMINA MAČKOVIĆ

banner

Istanbul, 5. marta – Maglajka Armina Mačković, mlada magistrica tehnoloških nauka, dobila je zlatnu medalju na sinoć završenoj Drugoj istanbulskoj izložbi inovacija, za novi građevinski materijal i blokove, koji se brže i lakše zidaju. Dobra vijest, sama po sebi, ali puno bolja kada se zna da se ovi građevinski blokovi izrađuju od… papirng otpada!

Prilika je pojasniti da se blokovi izrađuju na specijalnim presama, na kojima se mogu izrađivati samo ovi blokovi – i prese je izmislila Armina, i prijavila za zaštitu Institutu za intelektualno vlasništvo BiH.

Budući da u Maglaju ima i previše papirnog (kartonskog) otpada, čiji neprijatni miris osjete i putnici koji automobilom ili vlakom prolaze frekventnom saobraćajnicom duž rijeke Bosne, Armina je tražila i našla rješenje, kako zagađujući otpad reciklirati i pretoviriti u koristan proizvod. Pošto papirnog otpada ima širom svijeta, to znači da bi ova inovacija mogla postati unosan izvozni proizvod brendiran pratećom garancijom  „Made in BiH“!

Mogla bi, ako bi oni koji su nadležni za sve što se može podvesti pod pečat „Made in BiH“, od privrednih proizvoda do kulturnih i sportskih prezentacija BiH u svijetu, donijeti zakone koji bi omogućili da se širom svijeta, od potencijalnih poslovnih ulagača do turista, stvori ljepša – tj. prava! – slika o BiH, ili poboljša „imidž“, kako državni zvaničnici vole reći. Kada bi se na taj način promatralo 380 inovacija, koliko je Asocijacija inovatora BiH prikupila od svog članstva i širom svijeta promovirala u vremenu 1995-2017. – dakle, kada bi se ovih 380 inovacija tretiralo kao 380 potencijalnih razvojnih projekata – onda bi vjerovatno bilo mnogo više stranih ulagača u privredu BiH!

Ništa manje nije izvozno prihodovna, da ne kažemo „komercijalna“, inovacija „pristroj za hlađenje, balansiranje i prigušivanje bojevog oružja“ profesora dr. sc. Fikreta Alića iz Tuzle, koja je nagrađena bronzanom medaljom. Ali, njenom komercijalizacijom trebalo bi da se bave državni organi zaduženi za strane investicije, npr. FIPA.

Bronzanu medalju dobila je i inovacija Jelenka Markovića, iz Teslića, namijenjena pčelarima, tj. zaštiti košnica od mrava i sličnih insekata, te od miševa i sličnih glodara. I ova inovacija dobro bi došla pčelarima širom kugle zemaljske!

BHDINFODESK

Related posts

Odlazak ‘gotovih’ stručnjaka: BiH na godišnjem nivou gubi 1,5 milijardi eura

Urednik BiH Info Desk

Njemačka produžava dozvole za dolazak radnika s Balkana

BHD Info Desk Administrator

POVRATNICI U HERCEGOVINI ŽELE OKUŠATI SREĆU U UZGOJU SMILJA

Leave a Comment