Biznis

Stari Grad Sarajevo, 80 posto boravišne takse vraćat će se općinama/ Načelnik Hadžibajrić i predsjedavajući Pušina razgovarali sa ministricom Đapo o novom zakonu o turizmu

banner

Prema odredbama novog zakona o turizmu u Federaciji BiH, 80 posto boravišne takse vraćat će se općinama, a po 10 posto kantonima i Federaciji BiH, izjavila je federalna ministrica turizma i okoliša Edita Đapo, danas tokom razgovora s načelnikom Općine Stari Grad Sarajevo Ibrahimom Hadžibajrićem i predsjedavajućim Općinskog vijeća Općine Stari Grad Jusufom Pušinom.

Ministrica Đapo je istakla da će se “dakle, novac vratiti tamo gdje je zarađen”.

– Radi se o novcu koji će biti uplaćivan u budžet općine i koji će općine morati trošiti namjenski za razvoj onih oblika turizma koje smatraju najperspektivnijim i najprofitabilnijim. Smatramo da lokalne zajednice imaju najbolji uvid u potrebe lokalnog turizma, te upravo njima želimo prepustiti upravljanje tom granom privrede – kazala je Đapo.

Mišljenja je da je za općinu Stari Grad posebno bitna odredba zakona koja se odnosi na obaveznu registraciju svih koji se bave turističkom djelatnošću.

– Svi ti registrovani subjekti morat će plaćati boravišne takse što je jedna od mjera borbe protiv sive ekonomije koja je jedan od prioriteta naše vlade – naglasila je Đapo.

Dodala je da iz Udruženja poslodavaca već odavno upozoravaju da posebno u Sarajevu raste broj noćenja, ali da taj rast ne prati rast prihoda od boravišne takse.

– Turizam ima veliki potencijal da postane jedan od pokretača općine Stari Grad, no to pod uslovom da ova oblast bude na odgovarajući način uređena- kazala je ministrica.

Hadžibajrić: Turizam je i infrastruktura

Načelnik Hadžibajrić je istakao da podržava donošenje novog zakona gdje bi se ta sredstva preraspodijelila u omjeru 80:20 u korist Općine.

Ljudi koji se nalaze u općinama i uposlenici znaju kako ta sredstva usmjeriti, kazao je Hadžibajrić, podsjetivši da su turističke zajednice postojale po općinama, ali su ukinute 2001. godine i objedinjene u Turističku zajednicu Kantona Sarajevo.

– Ne treba zaboraviti ni presudu Ustavnog suda FBiH koja je donesena 2010. godine, samo što se ona, nažalost, ne poštuje, gdje su tačno definisane i nadležnosti koje Kanton treba da vrati na lokalnu samoupravu, između ostalog, i to se nalazi u toj presudi. A, to nisu nikada uradili. I Kanton Sarajevo je jedini kanton u FBiH od 10 kantona, koji to nije ispoštovao i gdje nadležnosti nisu prebačene na općine- kazao je Hadžibajrić.

Dodao je da je Općina imala korektne odnose s Turističkom zajednicom KS-a, ali da sve što se uradilo na području općine Stari Grad u zadnja dva njegova mandata, od 2008. do 2016. godine, uradilo se 85 posto od općinskih sredstava.

– Nešto malo je učestvovala i Turistička zajednica KS-a, kada su u pitanju određeni panoi, turističke mape općine Stari Grad, a postavljena su 24. Izradu prvih šest panoa sufinansirala je Turistička zajednica KS-a (50:50 posto), a sve ostalo što je urađeno, urađeno je od općinskih sredstava- kazao je Hadžibajrić.

Dodao je da se ne može jasno razgraničiti šta je sve vezano za turizam i  da se za turizam veže i infrastruktura, a u tom smislu i obnova kompletnog Baščaršijskog trga, obnova Bravadžiluka, velikog i malog, Sarača, Ferhadije.

Štrosmajerova bi mogla biti prva natkrivena ulica na zapadnom Balkanu

– U narednom periodu planirana je i obnova Štrosmajerove ulice, za koju je potrebno dva miliona KM, da se cijela ulica natkrije. U toku je izrada  projektne dokumentacije, i kada bi se izvršila kompletna rekonstrukcija, Sarajevo bi dobilo prvu takvu natkrivenu ulicu na prostoru zapadnog Balkana, naglasio je Hadžibajrić.

Napomenuo je da je Općina Stari Grad dodijelila i poslovni prostor Turističkoj zajednici u Saračima, kada su bili izbačeni iz poslovnog prostora u ulici Zelenih beretki, prije 5-6 godina. Također, Općina je napravila i svoj Info pres-centar koji se nalazi preko puta Narodne kuhinje u Halačima, koji ima slične ingerencije, ali vezan je direktno i za općinske aktivnosti, kao i za promociju općine.

Ova općina je, također prvi put, i uradila projekt obilježavanja ulica užeg starogradskog jezgra, gdje se u svakoj ulici nalazi velika tabla s imenom ulice i objašnjenjeom njenog naziva, tj po kome ili čemu ga je dobila. Identična stvar je i sa svim kulturno-historijskim objektima, znamenitostima, a imamo ih više od 80 koji su spomenici nulte kategorije, proglašeni od Komsije za nacionalne spomenike BiH, gdje smo također na isti način obilježili sve te objekte i na isti način možete doći do informacija. Također smo napravili i prvi online kuhar sarajevske čaršije koji turist mogu preuzeti, naglasio je Hadžibajrić.

 

Related posts

Novi sudski proces između Volkswagena i Hastorovog “Preventa”

BHD Info Desk Administrator

Mostarac iz Švicarske kupuje nekadašnju Fabriku duhana Mostar

BHD Info Desk Administrator

Povećanjem plaće “primoraju” zaposlene da ne odlaze iz BiH

Editor

Leave a Comment