Moj stav

Kako to rade komšije/ Druga skupština Saveza Srba Italije

banner

U Montekju Mađore, u prostorijama udruženja „Duga“, održana je 12. marta 2017. druga redovna Skupština Srba u Italiji, u prisustvu 27 delegata i referenata iz 11 udruženja.

Skupština je započela himnom Republike Srbije i minutom ćutanja za preminule prijatelje u Venetu. Zatim je predsednik Dušan Aleksić podneo godišnji izveštaj o aktivnostima Saveza, a nakon toga su delegati, referenti i poverenici za pojedine oblasti govorili o ostvarenim projektima.

Dejan Kusalo je govorio o značajnim humanitarnim akcijama koje su pomogle malom Marku Šumatiću, nastradalima u zemljotresu u italijanskom gradu Amatriće, porodicama Rudinac i Jovanović, Narodnim kuhinjama na Kosovu i Metohiji (u saradnji sa udruženjima „Srbi za Srbe“ i „Love”).
Lidija Radovanović je dostavila izveštaj o uspešnim Danima srpske kulture. U Vićenci, Udinama i Trstu bio je predstavljen roman Veselina Dželetovića „Srpsko srce Johanovo“ i održana projekcija dokumentarno igranog filma „Vrata Srbije – Mojsinjska Sveta Gora“. Odlučeno je da se Dani srpske kulture ubuduće održavaju dva puta godišnje.

Potpredsednik Aleksandar Milovanović je pročitao izveštaj referenta za folklor, Stefana Marjanovića. Usvojen je Pravilnik po kome će se Smorta prvog ansambla održavati u proleće, a Smotra dečjeg ansambla na jesen, uvek u organizaciji drugog udruženja, a ukoliko bude moguće, uvek u drugoj regiji. Druga „Smotra srpskog folklora“ je zakazana 22. aprila u Arzinjanu, u organizaciji SKZ “Arzinjano“. Druga „Dečija smotra folklora“ održaće se na jesen u Udinama, u organizaciji udruženja „Nikola Tesla“.

Boban Petrović je podneo izveštaj o osnivanju „Srpske Lige u malom fudbalu“. Ligu je organizovalo SKSO „Kruna“ iz Skija. Nadmetalo se 12 ekipa. Počela je u oktobru 2016. i završila se 5. marta 2017. nakon 22 odigrana kola. Pobednik u sezoni 2016/17 je „Pekara Srce“. U planu je osnivanje „Srpske Lige u stonom tenisu“ i sportska manifestacija povodom turnira u košarci. Na predlog udruženja „Vuk Karadzić“ iz Trsta, u planu su „Sportske igre“ svih srpskih udruženja na teritoriji Italije, čim stvorimo odgovarajuće uslove za njihovo održavanje.

Vladimir Ignjatović je govorio o školskoj radionici „Čitanje sa razumevanjem“ Snežane Milošević Ješić, koja je izvedena na skoro svim punktovima srpske škole. Usvojen je projekat za novu školsku radionicu pod naslovom „Ćirilica – duhovna i kulturna baština srpskog naroda“ Tatjane Janković, koja se sastoji iz predavanja o nastanku ćirilice i njenom razvoju kroz istoriju, izložbe umetničke kaligrafije, radionice sa odraslima i decom.

Od posebnog značaja je izveštaj radne komisije za dopunu Statuta, koju sačinjavaju Ana Korićanac, Dragana Antonijević, Lidija Radovanović, Aleksandar Milovanović, Draško Stojanović i Miroslav Vasić. Usvojene su dopune Statuta i potpisan je Kostitutivni akt na italijanskom jeziku u cilju registrovanja Saveza.

Skupština je usvojila zahtev udruženja „Homolje“ iz Kreaca za prijem u Savez, koje će stupiti na snagu u julu ove godine, kada se navrši godinu dana od osnivanja tog udruženja, kako je predviđeno Statutom Saveza.

Članovi nadzornog odbora Dragana Antonijević i Todor Krneta pohvalili su rad blagajnika Miroslava Vasića kao i članove upravnog odbora za savesno obavljene dužnosti. Skupština se zahvalila svima koji su svoje znanje i vreme nesebično poklanjali Savezu i doprineli prevazilaženju teškoća na koje smo nailazili od osnivanja do danas, a sticajem različitih okolnosti neki od njih se povukli sa svojih dužnosti, naročito Aleksandru Zlatkoviću, koji je na portalu „Svetionik – Srbi u Italiji“ promovisao aktivnosti i manifestacije svih udruženja i Saveza.

Izvor: http://www.dijaspora.gov.rs/lat/

 

Related posts

Stuart Peach: Iako je stanje u BiH zabrinjavajuće, to je političko pitanje, a ne sigurnosna kriza

Urednik BiH Info Desk

Institut za istraživanje genocida Kanada: Pohvaljujemo državnički potez Džaferovića i Komšića

Urednik BiH Info Desk

OHR treba zatrpati zahtjevima za smjenu Dodika

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment