Sport

Edinu Džeki dodijeljena Državna nagrada za sport: Novac donirao djeci u Sarajevu, Mostaru i Tuzli

banner

Ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović danas je u zgradi Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine dodijelio Državnu nagradu za sport kapitenu nogometne reprezentacije BiH Edinu Džeki.

Džeko je nakon preuzimanja plakete, slike i novčane nagrade u iznosu od 15.000 konvertibilnih maraka (KM) kazao da će novac proslijediti u humanitarne svrhe, tačnije po tri jedna dijela doniraće Roditeljskoj kući u Sarajevu, te dječijim domovima u Mostaru i Tuzli.

Nakon što je primio nagradu i Džeko je poklonio ministru Osmanović dres sa brojem devet koji nosi u Romi.

“Meni je izuzetna čast i zadovoljstvo što sam dobitnik ove nagrade, koja dolazi sa najvećeg državnog nivoa u BiH. Ovo mi je drugi put da se nalazim u ovoj zgradi i vjerujem da će u budućnosti ovdje dolaziti što više sportista i primati nagrade. Vjerujem da su sportisti širom BiH pozitivna stvar ove države, koja ima dosta problema. Kao sportisti imam obavezu da apelujem na sve ljude u sistemu koji odlučuju da povećaju budžet za sport, odnosno ulaganje s obzirom da imamo velike sportiste i još veće talente. I Džeko je nastao u BiH i vjerujem da uz pomoć svih ljudi ovdje može da izađe još više velikih sportista koji će u budućnosti predstavljati BiH na najljepši način“, kazao je bh. napadač.

Osmanović je naglasio da mu je bilo veliko zadovoljstvo što je imao priliku prije uručenja nagrade da razgovara da Džekom o njegovim planovima i aktivnostima.

“Ove godine komisija Ministarstva civilnih poslova koja je radila aplikacije za 2016. godinu jednoglasno je donijela odluku da Državna nagrada za sport se dodijeli Džeki. Vijeće ministara BiH je potvrdilo tu odluku. Kao ministru mi je posebno drago da smo ugostili našeg fudbalera i čestitati mu na uspjesima u Romi i na onome što postiže sa reprezentacijom BIH. Želim istači njegovu aktivnost u ulozi ambasadora UNICEF-a. Znamo da su svi najveći sportisti imali iza sebe trnovit put, niko se nije na lagan način popeo na tako visok nivo. Ako Argentina ima Lionela Messija, Portugal Cristiana Ronalda, Švedska Zlatana Ibrahimovića, mi smo ponosno što imamo Džeku“, zaključio je Osmanović.

Državnu nagradu za sport u iznosu od 15.000 KM dodjeljuje Vijeće ministara BiH na prijedlog Ministarstva civilnih poslova. Ovoga puta je odlučeno da ona pripadne Džeki za promociju BiH u svijetu i za doprinos uspjesima fudbalske reprezentacije za koju je od 2007. godine, kada je debitovao, odigrao 83 utakmice i postigao 49 golova.

Džeko je u dosadašnjoj klupskoj karijeri igrao za Željezničar, Usti nad Labem, Teplice, Wolfsburg, Manchester City, a sada sa velikim uspjehom nosi dres Rome.

 

FENA/BHDINFODESK

Related posts

Akcija nabavke stolica za tribine stadiona FK Unis iz Vogošće: US Soccer Education iz Denvera donirao 180 stolica

Košarkašica Jonquel Jones više neće igrati za “Zmajice”

Urednik BiH Info Desk

Predsjednik Košarkaškog saveza BiH Mirza Teletović i selektor Vedran Bosnić podnijeli ostavke

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment