Kultura

Podsjećanje na 2. april Međunarodni dan dječje knjige

Svakog drugog aprila, više od trideset godina u svijetu se održava Međunarodni dan dječje knjige, a njime se želi ukazati važnost dječje književnosti i ljubavi prema čitanju.

Ovaj je datum izabran na sam rođendan Hansa Christiana Andersena, najpoznatijeg pisca bajki. Od njegovog rođenja prošlo je već više od dva vijeka, a brojne dječje knjige kojima je autor i danas se rado čitaju.

Međunarodni dan dječje knjige ili skraćeno ICBD – International Children’s Book Day osmišljen je da bi se potaknulo djecu na čitanje i kako bi tu naviku održali kroz život.

Kako bi ih što više zainteresirali za knjige osnovana je International board on books for young people (IBBY) organizacija koja želi spojiti djecu diljem svijeta preko knjiga. Njihov glavni cilj je promicanje međunarodnog razumijevanja, kroz dječje knjige. Također se trude da sva djeca imaju pristup različitim knjigama, potiču distribuciju kvalitetnih dječjih knjiga – osobito u zemljama u razvoju, te u globalu štite prava djeteta.

Od 1956. svake druge godine dodjeljuje se Andersenova nagrada – nagrada za najbolje postignuće i trajan doprinos na području dječje književnosti, te za najbolju ilustraciju od 1966. Ova nagrada najviše je međunarodno priznanje dano autora i ilustratora dječjih knjiga.  Kako je prošle godine nagradu osvojila Argentinka María Teresa Andruetto, ove se godine ne dodjeljuje.

Naravno, Međunarodni dan dječje knjige nije samo za malene koji vole čitati, već i za odrasle. Stoga, nije loša ideja da na baš ovaj dan posegnete za nekom dragom knjigom iz djetinjstva i prisjetite se kako je to biti klinac.

Related posts

OBRAZLOŽENJE DODJELE NAGRADA ŽIRIJA LITERARNOG KONKURSA ZA NAGRADU “ISNAM TALJIĆ”

Editor

Tokom novembra: Divanhana na turneji u Švicarskoj potom u Srbiji i Austriji

SARAJEVO: MANIFESTACIJA DAN AHDNAME

Leave a Comment