Kultura Muzika

Zeničanin Robert Soko muzikom pomaže siriskim izbjeglicama u Berlinu

banner

Disk jockey (DJ) Robert Soko, koji je rodom iz Zenice, poznat je širom Njemačke od 1990-ih godina kada je, bježeći od užasa rata u BiH, preselio u Berlin i pokrenuo house tehno zabave s balkanskim melosom Balkan Beats. Zbog njega su se izbjeglice iz BiH osjećale bolje.

Sada je pokrenuo Arab Beats kako bi pomogao sirijskim izbjeglicama da zaborave strahote i osjete djelimično kao kod kuće.

Muzika svira, alkohol se poslužuje, a sirijske izbjeglice trude se snažno da zaborave, Plešu tradicionalni ples uz arapske beatove. Među njima je i mladić bez noge.

“Osjećam se sigurno, Došao sam u Istanbul i nikoga nisam znao, a onda sam došao ovdje i onda nas je dočekalo ovo. Osjećam se sigurno. Miroljubiv sam i znam da neću imati nikakvih problema”, rekao je Ali iz Sirije za Qantara.de.

On je sa svojim društvom prisustvovao zabavi koju je organizovao Zeničanin Soko. Portal Qantara.de piše kako je Arab Beats nešto starije Nijemce podsjetio na 1990-te godine kada se grupa Bosanaca skupljala u klubovima i barovima trudeći se da zaborave na traume koje su doživjeli kroz ples, muziku i alkohol.

“Kao što su tada Bosanci, sada Sirijci mijenjaju noćni život u Berlinu”, piše ovaj portal.

Soko se doselio u Berlin kada je imao 19. godina kada se Jugoslavija počela raspadati. Bio je taksista, a onda je počeo u punk baru Krezberg puštati kasete jugo punk muzike, novim valom koji je privlačio stanovnike bivših zemalja Jugoslavije.

Soko je otkrio emotivnu gipsy muziku, a Nijemci su počeli dolaziti. Robert je okupljao stotine ljudi navečer u Lido klubu, a njegove zabave su se prenosile širom svijeta.

Related posts

Tokom novembra: Divanhana na turneji u Švicarskoj potom u Srbiji i Austriji

Sarajevske javne česme dekorativni simboli grada

Švicarska: Haris Dubica snima dokumentarac o BH Fanaticosima

Editor

Leave a Comment