Sport

Selma Kulo mlada košarkašica blista u SAD

Voljela bih nastupiti za reprezentaciju Bosne i Hercegovine, izjavila je košarkašica koju bismo već ovog ljeta mogli gledati u dresu naše države na Evropskom juniorskom prvenstvu u Sarajevu

Kada je 1. septembra prošle godine sat otkucao ponoć, telefon porodice Kulo u Atlanti usijao se od poziva. Predstavnici više od 40 prestižnih univerziteta nadali su se da će biti prvi i najbrži te u svoje redove primamiti Selmu Kulo!

Razlog – enorman košarkaški potencijal 18-godišnjeg centra bosanskohercegovačkog porijekla koja je kroz nastupe za srednjoškolsku ekipu Brokvuda stekla zavidan rejting u Sjedinjenim Američkim Državama.

Jasna pravila 

A kad se tome doda činjenica da je proces “regrutacije” u američkom sportskom sistemu veoma restriktivan, da postoji tačna procedura i termini u kojima je moguće pregovarati s mladim sportistima, jasna je žurba koju su pokazale mnoge od vodećih univerzitetskih ekipa.

– Sve što se sada događa produkt je Selminog enormnog rada i talenta, ali i podrške koju joj pruža cijela porodica. Što je najvažnije, Selma ima izuzetnu volju i entuzijazam da uspije u sportu.

Ako vam kažem da sama ustaje u pet ujutro i ide na trening, mislim da sam vam sve rekao – izjavio je jučer zaAvaz Sport  Selmin otac Dino Kulo.

Selma je rođena 28. septembra 2001., četiri godine nakon što se njena porodica skrasila u američkom gradu Atlanti (otac Dino rođen je u Donjem Vakufu, majka Nermina je Sarajka).

Trenutno je na Brokvudu, a uskoro će donijeti odluku gdje iduće godine nastaviti akademski i sportski put. Posjetila je više univerziteta, no još nije donijela konačnu odluku o tome čiju će stipendiju prihvatiti…

Mnogo ponuda 

– Ponuda je zaista mnogo, od onih košarkaški najjačih, pa do onih koji uživaju najveći akademski prestiž. Stalno stižu pisma, a predstavnici Kentakija, Klemsona i Džordžija stejta čak su dolazili nama u kuću, da vide gdje Selma živi, kako joj izgleda soba… U Americi se ne daju tek tako stipendije – kaže Dino.

Selma je sa svojom školom bila regionalni prvak. Visoka je 193 centimetra, igra na poziciji centra. Ovog ljeta bismo je mogli gledati u dresu reprezentacije Bosne i Hercegovine na Evropskom juniorskom prvenstvu, koje će biti u julu održano u Sarajevu.

– Da, to je moja velika želja. U kontaktu smo sa našom legendom Razijom Mujanović, koja je sada angažirana u Savezu. Ja sam Bosanka i voljela bih nastupiti za reprezentaciju Bosne i Hercegovine – izjavila je Selma.

Mladu košarkašicu sada očekuju nastupi za klub koji je izabrao 12 igračica nakon probe u kojoj je učestvovalo više od 200 kandidatkinja.

Selma je lider tima koji očekuju nastupi na turnirima u Virdžiniji, Luisvilu, Ilinoisu, Teksasu..

– To je tim koji ima svog sponzora i koji će narednih mjeseci nastupiti širom Amerike. Na toj će turneji igračice pratiti univerzitetski skauti od kojih su nas neki već obavijestili da su zbog Selme spremni doputovati i na prvenstvo u Sarajevo – rekao nam je Dino Kulo.

Upisala i All-star nastup

Kulo je krajem marta nastupila i na regionalnoj All-star utakmici u američkoj državi Džordžiji.

Dobila je poziv kao jedna od najboljih košarkašica Džordžije u svom uzrastu. Revijalni meč je završila sa sedam poena, šest skokova i dvije blokade.

Budućnost naše ženske selekcije 

Najbolja bh. košarkašica svih vremena i članica Kuće slavnih, Razija Mujanović, kaže da je, sudeći barem po snimcima koje je imala priliku gledati, Selma Kulo igračica od koje bi naša reprezentacija mogla imati velike koristi.

– Selma će vjerovatno narasti još nekoliko centimetara i biti blizu dva metra. Naravno, visina sama po sebi nije dovoljna, ali kod nje vidim da je i veoma pokretljiva.

Ima potencijal da stasa u veoma kvalitetnu peticu na kojoj se može graditi budućnost naše ženske košarke. Nadam se da ćemo je vidjeti već ove godine u Sarajevu – izjavila je Mujanović, koja je nedavno imenovana za tim-menadžera naše ženske reprezentacije.

BHDINFODESK

 

Related posts

Muhamed Bešić definitivno otpisan iz prvog tima Evertona

Urednik BiH Info Desk

Talentovani Anis Smajlović iz Saint Louis pozvan na Selektivni kamp reprenzentacija BiH i SAD

Sinoć u Bakuu: U duelu engleskih velikana Chelsea i Arsenala utakmicu počeo samo jedan Englez

Editor

1 comment

Fuko 14/04/2019 at 20:49

Sarako djevojko, bravo!

Reply

Leave a Comment