Sport

Selma Kulo mlada košarkašica blista u SAD

Voljela bih nastupiti za reprezentaciju Bosne i Hercegovine, izjavila je košarkašica koju bismo već ovog ljeta mogli gledati u dresu naše države na Evropskom juniorskom prvenstvu u Sarajevu

Kada je 1. septembra prošle godine sat otkucao ponoć, telefon porodice Kulo u Atlanti usijao se od poziva. Predstavnici više od 40 prestižnih univerziteta nadali su se da će biti prvi i najbrži te u svoje redove primamiti Selmu Kulo!

Razlog – enorman košarkaški potencijal 18-godišnjeg centra bosanskohercegovačkog porijekla koja je kroz nastupe za srednjoškolsku ekipu Brokvuda stekla zavidan rejting u Sjedinjenim Američkim Državama.

Jasna pravila 

A kad se tome doda činjenica da je proces “regrutacije” u američkom sportskom sistemu veoma restriktivan, da postoji tačna procedura i termini u kojima je moguće pregovarati s mladim sportistima, jasna je žurba koju su pokazale mnoge od vodećih univerzitetskih ekipa.

– Sve što se sada događa produkt je Selminog enormnog rada i talenta, ali i podrške koju joj pruža cijela porodica. Što je najvažnije, Selma ima izuzetnu volju i entuzijazam da uspije u sportu.

Ako vam kažem da sama ustaje u pet ujutro i ide na trening, mislim da sam vam sve rekao – izjavio je jučer zaAvaz Sport  Selmin otac Dino Kulo.

Selma je rođena 28. septembra 2001., četiri godine nakon što se njena porodica skrasila u američkom gradu Atlanti (otac Dino rođen je u Donjem Vakufu, majka Nermina je Sarajka).

Trenutno je na Brokvudu, a uskoro će donijeti odluku gdje iduće godine nastaviti akademski i sportski put. Posjetila je više univerziteta, no još nije donijela konačnu odluku o tome čiju će stipendiju prihvatiti…

Mnogo ponuda 

– Ponuda je zaista mnogo, od onih košarkaški najjačih, pa do onih koji uživaju najveći akademski prestiž. Stalno stižu pisma, a predstavnici Kentakija, Klemsona i Džordžija stejta čak su dolazili nama u kuću, da vide gdje Selma živi, kako joj izgleda soba… U Americi se ne daju tek tako stipendije – kaže Dino.

Selma je sa svojom školom bila regionalni prvak. Visoka je 193 centimetra, igra na poziciji centra. Ovog ljeta bismo je mogli gledati u dresu reprezentacije Bosne i Hercegovine na Evropskom juniorskom prvenstvu, koje će biti u julu održano u Sarajevu.

– Da, to je moja velika želja. U kontaktu smo sa našom legendom Razijom Mujanović, koja je sada angažirana u Savezu. Ja sam Bosanka i voljela bih nastupiti za reprezentaciju Bosne i Hercegovine – izjavila je Selma.

Mladu košarkašicu sada očekuju nastupi za klub koji je izabrao 12 igračica nakon probe u kojoj je učestvovalo više od 200 kandidatkinja.

Selma je lider tima koji očekuju nastupi na turnirima u Virdžiniji, Luisvilu, Ilinoisu, Teksasu..

– To je tim koji ima svog sponzora i koji će narednih mjeseci nastupiti širom Amerike. Na toj će turneji igračice pratiti univerzitetski skauti od kojih su nas neki već obavijestili da su zbog Selme spremni doputovati i na prvenstvo u Sarajevo – rekao nam je Dino Kulo.

Upisala i All-star nastup

Kulo je krajem marta nastupila i na regionalnoj All-star utakmici u američkoj državi Džordžiji.

Dobila je poziv kao jedna od najboljih košarkašica Džordžije u svom uzrastu. Revijalni meč je završila sa sedam poena, šest skokova i dvije blokade.

Budućnost naše ženske selekcije 

Najbolja bh. košarkašica svih vremena i članica Kuće slavnih, Razija Mujanović, kaže da je, sudeći barem po snimcima koje je imala priliku gledati, Selma Kulo igračica od koje bi naša reprezentacija mogla imati velike koristi.

– Selma će vjerovatno narasti još nekoliko centimetara i biti blizu dva metra. Naravno, visina sama po sebi nije dovoljna, ali kod nje vidim da je i veoma pokretljiva.

Ima potencijal da stasa u veoma kvalitetnu peticu na kojoj se može graditi budućnost naše ženske košarke. Nadam se da ćemo je vidjeti već ove godine u Sarajevu – izjavila je Mujanović, koja je nedavno imenovana za tim-menadžera naše ženske reprezentacije.

BHDINFODESK

 

Related posts

Zbog ponašanja navijača u Beču: UEFA kaznila FS/NSBiH sa 34.000 eura

Urednik BiH Info Desk

Robert Prosinečki: Ognjena Vranješa neću više pozivati u reprezentaciju BiH

Urednik BiH Info Desk

Futsal reprezentacija Bosne i Hercegovine plasirala se na Evropsko prvenstvo

Urednik BiH Info Desk

1 comment

Fuko 14/04/2019 at 20:49

Sarako djevojko, bravo!

Reply

Leave a Comment