Sport

Direktor US Soccer Education Erick French: Ponovo sam se uvjerio da su Bosanci i Hercegovci izuzetno talentovana fudbalska nacija

banner
US Soccer Education iz Denvera, od 04. do 10. jula 2019. na stadionu “Hakija Mršo” – FK Unis u Vogošći organizovao je veoma kvalitetan  SARAJEVO BALKAN SOCCER CAMP. Ova sportska manifestacija privukla je preko 80 talentovanih mladih fudbalera iz dijaspore i domovine. Nakon povratka u Ameriku direktora organizacije Ericka Frencha pitali smo o njegovim utiscima o kampu. ” Ovo nam je bio treći kamp ove vrste u Bosni i Hercegovini i naš menadžment tim je jako zadovoljan kako odzivom fudbalera, tako i kvalitetom trenera koji su radili na kampu. Ponovo sam se uvjerio da su Bosanci i Hercegovci izuzetno talentovana fudbalska nacija, naime, naši treneri na kampu su nakon samo dva treninga sastavili odlične ekipe koje su bile čak i bolje od svojih vršnjaka iz timova FK Unis, FK Sarajevo, FK FK Željezničar i FK Olimpik. Pored toga, učesnici na kampu su prošli kroz proces opće sportske i vrhunske nogometne edukacije, oni su skenirani formalnim parametrima kroz sedam dana treninga i utakmica, a sve po metodama koje se primjenjuju u radu svih modernih fudbalskih klubova. Također, na zelenom polju u veoma jakim utakmicama pokazali su šta i koliko mogu, uz to,  svi oni su imali šta da nauče od vrhunskih trenera.”
Kada smo kod struke, možete li nam  reći ko je u Vogošći svoje bogato fudbalsko iskustvo prenosio na mlade talente: “Pa dovoljno je kazati da su sa vratarima radli legendarni golman Slobodan Čobo Janjuš i izvanredni Adnan Kantić, sa mladim fudbalerima su bili zaista moram reći, majstori svog zanata, Zijad Švrakić, Bulend Biščević, Džemal Smječanin i Salko Zukić. Meni je bila velika čast na igralištu raditi sa njima, jer osim djece i mi smo jedni od drugih mogli nešto novo vidjeti i naučiti. Svi skupa smo se uvjerili da je na kampu bilo zaista kvalitetnih mladih igrača i stručni štab će neke od njih predložiti nadležnim iz NS/FS BiH na daljnje detaljno skeniranje.”
Boravak u Bosni i Hercegovini iskoristili ste i za susrete i razmjenu iskustava sa trenerima iz NS/FS BiH : “Kamp u Vogošći pojetio je Darko Ljubojević,  koordinator omladinskih selekcija Bosne i Hercegovine, te voditelj UEFA projekta razvoja elitnih omladinskih igrača, pozvao nas je da posjetimo Trening centar NS/FS BiH u Zenici  gdje je bio u toku UEFA kamp za igrače rođene 2005 godine. Pored gospodina  Ljubojevića u Zenici smo razgovarali i sa selektorom” U15″ reprenzentacije BiH Zoranom Erbezom i njegovim saradnikom Vernesom Salkičevićem. To je bio jedan izuzetno plodonosan sastanak,  gdje su nas iskusni stručnjaci upoznali sa načinom rada na UEFA kampovima i siguran sam da će dosta toga biti implementirano u naše naredne projekte. Budućom primjenom ovih metoda naši kampovi će biti zaista na vrhunskom nivou i teško da će onda bilo koji talenat moći promaći struci. “
Iz prakse znamo da svaki kamp donese podosta novina, neki potvrde svoje sposobnosti a neki svojim kvalitetima pokažu da se na njih itekako u budućnosti može računati: “Pa vidite ovakvi zahtjevni projekti teško se realiziju bez iskusnih stručnih ljudi. Iskoristio bih  priliku da se zahvalim  mom užem menadžment timu gospodi Muratu Alibašiću i Namiku Alimajstoroviću koji su vrijedno radili da dođe do kampa i velikog odziva fudbalera, te našem članu Nedimu Rundi koji u Sarajevu dosta toga  odradio. Uz to bih se, zahvalio stručnom štabu koji se svojski trudio  na kampu, i zasigurno ovo neće biti naša posljednja saradnja sa njima. Potom veliko HVALA gromadi od čovjeka  Adnanu Kantiću direktoru FK UNIS i njegovim kolegama iz kluba koji su imali rješenje za sve situacije tokom kampa, pokazali su da su zaista uigrani tim.  Mislim da je US Soccer Education  u Adnanu Kantiću i njegovim kolegama dobio iskrene prijatelje i saradnike, koje ću u budućnosti sa zadovoljstvom predložiti svim zainteresiranim za saradnju.  Naravno ne smijemo zaboraviti, učesnike kampa i njihove roditelje, te naše prijatelje iz Bosanske Krajine, predvođene trenerom Ahmetom Kečalovićem koji su na kamp došli organizovano i sa velikim brojem talentovanih fudbalera. Potom zahvalu dugujemo svim trenerima i rukovodiocima FK Unis, FK Sarajevo, FK FK Željezničar i FK Olimpik te sudijama koji su kvalitetno djelili pravdu. Svi oni su dali doprinos da ovaj kamp bude izvor sticanja fudbalskih vještina. Sve u svemo ovo je bilo još jedno veliko iskustvo za nas iz Amerike i nakon Vogošće obogaćeni novim iskustvom nastavit ćemo  dalje našim utabanim stazama,  naravno,  sve u cilju što boljeg razvoja i pronalska talentovanih igrača bosankohercegovačkih korijena na našem kontinentu”
Inače,  kamp u Vogošći je privukao pažnju fudbalske javnosti u našoj zemlji, i intereantne mečeve naših fudbalera iz dijaspore i domovine posmatrala su velika fudbalska imena, između ostalih: Husref Musemić, Agim Nikolić,  Džemo Berberović, Almir Turković, Aldin Janjoš, Ervin i Dženo Uščuplić, Haris Alihodžić, Omer Joldić, Admir Adžem i Fuad Kumro.
Tekst i foto: BHDINFODESK – BIRMINGHAM

Related posts

Prosinečki i Marinović objavili spisak pozvanih igrača za naredne reprenzentativne nastupe

Urednik BiH Info Desk

Opština Centar stadion Koševo dodijelila FK Sarajevu

Editor

Sarajlija Zlatan Hadžismajlović, fizioterapeut prestižnog košarkaškog kluba Monaco: Moja bogda sna

Copo Sejo

Leave a Comment