BiH dijaspora

Hermina Jakupović iz Prijedora proglašena za studenticu godine u Finskoj

banner

U konkurenciji od 35 000 studenata Hermina Jakupović iz Prijedora je dobila nagradu “Student godine 2017” na Univerzitetu Istočne Finske.

Naravno ova nagrada joj godi a o njoj Hermina kaže: “Studiram na univerzitetu UEF koji je profiliran za zdravstvene nauke na smjeru  Biomedicine. Kako su obrazložili, izabrana sam jer sam imala odličan uspjeh kod polaganja kurseva. i to sve u zadatom roku. Istovremeno sam i član Univerzitetskog Kolegijuma i Upravnog odbora Zdravstvenog fakulteta. Također, radila sam kao svakodnevni istraživač oko moždanog raka (neurogliome) i njegovog liječenja i uz to izdala sam tri naučna rada u internacionalnim naučnim novinama. Istakla je da joj ovo priznanje puno znači, te da će doprinijeti njenom profesionalnom razvoju.”

Inače , na ovom univerzitetu osim nje studira ona  i njena mlađa sestra Sabina, nažalost, na Univerzitetima u Finskoj nema baš puno Bosanaca i Hercegovaca, nekih 20 studenata porijeklom iz BiH studira pretežno na “zanatskim “ fakultetima.

Hermina je porijeklom iz Kozarca kod Prijedora. Tamo sam se rodila u martu 1991. zajedno sa famlijom prošla je izbjeglički put od  Prijedora, preko Travnika, Zagreba, Karlovca, a u  Finsku su stigli u novembru 1993.

BHDINFODESK

Related posts

(VIDEO) Ema Džananović, urednica portala Moja BiH: Dijaspora je ogroman potencijal koji ne smijemo ignorisati

Urednik BiH Info Desk

Od sutra Njemačka ide u novo „zaključavanje“

Urednik BiH Info Desk

MAGAZIN SAVEZA BANJALUČANA U ŠVEDSKOJ: Šeher Banja Luka – Broj 72.

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment