BiH dijaspora

Dijaspora stiže za praznike, pojačane gužve na bh. granicama

banner

Iako je vrijeme pandemije i preporuke kriznih štabova većine evropskih zemalja su da se izbjegavaju putovanja, već ovog vikenda očekujemo gužve na graničnim prelazima, navode iz BIHAMK-a.

Po upitima u posljednjih nekoliko sedmica, očito je da će veliki broj bh. dijaspore iskoristiti božićne i novogodišnje praznike da dođu u BIH. Već se bilježe duge kolone vozila na graničnim prelazima iz Mađarske i Slovenije prema Hrvatskoj.

Za imaoce bh. pasoša za ulazak u BIH nije potrebno posjedovati negativan PCR test. Također, državljani Hrvatske, Srbije i Crne Gore ako ulaze direktno iz svojih zemalja nisu obavezni imati test. Za sve ostale, ulazak u BIH je moguć samo uz posjedovanje negativnog PCR testa.

Državljani BIH za ulazak u Hrvatsku osim negativnog PCR testa moraju imati dokument kojim dokazuju razlog putovanja (službeno putovanje, liječenje i sl.). Za ulazak u Crnu Goru neophodno je imati ili PCR test ili serološki test ne stariji od 72 sata. Srbija od 20.12. 2020.godine sve strance obavezuje da prilikom ulaska u zemlju moraju imati PCR negativan test ne stariji od 48 sati. Državljani BIH bez testa mogu ući u Sjevernu Makedoniju i Albaniju.

Preporučujemo svim vozačima da se na vrijeme informišu o uslovima putovanja, kao i o stanju na graničnim prelazima. Pozovite Informativni centar BIHAMK-a na 1282 (opcija 4), a za pozive iz inostranstva +387 33 282 100 (opcija 4).

BHDINFODESK

Related posts

Žestoke kritike načelnika Bosanskog Petrovca Zlatka Hujića na račun vlasti: Počeli ste protjerivati i krave iz ove zemlje

BHD Info Desk Administrator

Kako su Bosanci koji žive u Berlinu ispratili Vedada Ibiševića?

Urednik BiH Info Desk

IGK: Poziv na obilježavanje Međunarodnog dana bijelih traka

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment