Kultura

Fotograf i publicista Emir Gačanović Australija: Naši umjetnici iz dijaspore mogu ojačati domovinu

Oni su naši najbolji ambasadori i ne smijemo ih zanemariti, jer su karta za bolje sutra. Od naredne godine realizirat će niz kulturnih događaja u galeriji “Preporod“.

Fotograf i publicista, istraživač prošlosti i kulturno-historijske baštine Bosne i Hercegovine, Emir Gačanović, Bosanac koji od 80-ih godina prošlog stoljeća živi i radi u Sidneyu u Australiji, ovih dana u poslovnoj je posjeti bh. prijestolnici.

Došao je s projektom kojim planira vezu dijaspore sa domovinom učiniti jačom nego ikada. Počet će od umjetnosti i kulture koje smatra najboljim oružjem za prezentaciju domovine, ali i za poboljšanje njene turističke i ekonomske slike.

Promijeniti odnos

– Posljednji popis stanovništa pokazao je da više od milion Bosanaca i Hercegovaca živi u različitim zemljama svijeta. Ogroman je to potencijal, a još se ništa konkretno nije uradilo kako bi se on ispravno iskoristio i usmjerio prema BiH. Zato sam potražio mjesto koje bi pokazalo dobrodošlicu našim ljudima koji ostvaruju izvanredne rezultate, prije svega u kulturi, i našao sam ga u galeriji „Preporod“. Njima aplaudira svijet, oni su naši najbolji ambasadori i ne smijemo ih zanemariti, jer su nam karta za bolje sutra. Također, oni mogu pomoći umjetnicima iz domovne da dospiju na svjetske scene – jasan je Gačanović.

Ideja je, otkriva za naše novine, da od naredne godine u galeriji „Preporod“ realiziraju niz kulturnih događaja. Krenut će sa promocijama knjiga, malim koncertima, filmskim projekcijama, a u augustu će organizirati centralni događaj – veliku kolektivnu izložbu.

– Moramo promijeniti odnos prema dijaspori, da ne budu oni od kojih ne možemo proći na ulici, a takve komentare sam često slušao. Ti ljudi su mnogo doprinijeli domovini, kako tokom agresije, tako i u godinama nakon rata, a mogu još i više. Ako sada ne uspostavimo komunikaciju, mislim da će poslije biti kasno. Moramo jedni drugima pružiti šansu. Zamislite koje iskustvo postoji u glavama milion i dvjesto hiljada ljudi. Ovo je jedno od rješenja kako nam svima može biti bolje, a uvijek izostaje ruka sa ove strane. Vrijeme je da je pružimo – naglasio je Gačanović i pozvao muzeje, galerije i biblioteke da ostvare saradnju sa dijasporom.

Govori kako paralelno s ovim prjektom privodi kraju novu knjigu u kojoj će se osvrnuti na značaj porodice Dugalić, koja mu je familija s majčine strane. Podsjetimo, 2014. godine izdao je knjigu „Šejh Sirri baba – oblikom kaplja, sadržinom okean“, koja govori o porodici Sikirić. Njihovo porodično stablo, kojem i sam pripada, također s majčine strane, istraživao je dvadesetak godina u arhivima mnogih gradova, među kojima su Beč, Budimpešta i Dubrovnik.

Centralna ličnost knjige je šejh Sirri baba, a bio je veliki sufija i jedan od najmudrijih pjesnika Bosne. U novoj knjizi centralna ličnost je Asim-beg Dugalić, njegov djed i izuzetna ličnost u kulturnom životu BiH u periodu između dva svjetska rata.

Pravednik i kažnjenik

– Bio je prvi predsjednik Narodne uzdanice u periodu od 1924. do 1927, predsjednik mnogih društava, Društva Naprednih Muslimana, izdavao je časopis „Reforma“ koji se u to vrijeme zalagao za skidanje zara, a nošenje šešira. Bogat je i njegov humanitarni rad, a bio je i osuđenik. U međuvremenu, dogodilo se da ga je posthumno sin od doktora Alberta Musafije nominirao za najveće židovsko priznanje – Pravednik – jer je u ratnom periodu u Sarajevu spašavao njihovu porodicu. Knjiga bi trebala nositi natpis i „Pravednik i kažnjenik“, a govorit će i o jednom vremenu iz tog perioda koje po meni nije najbolje urađeno. Nadam se da će knjiga izaći naredne godine. Čekam priznanje koje treba da dođe iz Jerusalema, što bi trebao biti kraj knjige – ispričao nam je Gačanović.

/Faktor.ba/BHDINFODESK

Related posts

Jajce obilježava dvostruki jubilej 40. Pozorišnih/Kazališnih igara BiH

BHD Info Desk Administrator

555 godina Ahdname : Denis Zvizdić dobitnik povelje “Zlatna Ahdnama”

Umjetnik Almir Dervisević iz Utrehta upozorava: MINE POZOR!

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment