Kultura

Izložba „Mjesta bola“ nakon Beča putuje za Ameriku

banner

Pred brojnim posjetiteljima i članovima bosanskohercegovačke akademske zajednice u Austriji, u Bošnjačkom kulturnom centru je tokom vikenda upriličeno otvorenje multimedijalne putujuće izložbe „Mjesta bola“, koautora profesora Hariza Halilovića i dr. Adisa Fejzića.

Izložba je rezultat dugogodišnjeg istraživačkog rada socijalnog antropologa profesora Halilovića i umjetničkog opusa vizualnog umjetnika i skulptora dr. Fejzića. Iako autori već skoro dvije decenije žive i rade u dalekoj Australiji, Bosna i Hercegovina je primarna tema njihovog akademskog i umjetničkog zanimanja, Halilovićevog pisanja i Fejzićevih slika i skultpura. Kako Halilović reče, tamo gdje antropologija prestaje počinje umjetnost, a ovom izložbom autori su premostili umjetni jaz između znanstvenog i fiktivnog i kreirali jedinstvenu antropološko-umjetničku priču o Bosni i njenim mjestima bola.

– Mjesta bola su bosanska tabu(t) tema, nešto o čemu je teško govoriti, ono o čemu svi javno šutimo a znamo da nas sve tišti. Ta mjesta su u nama, našim sjećanjima i osjećanjima, onome što osjetimo kao prazninu u sebi, kao fantomski bol dijelova sebe kojih više nemamo, a koje ne prestajemo osjećati – istakli su autori u svojem obraćanju.

Također su naglasili kako je svaka sličnost sa stvarnim ljudima i mjestima namjerna, a uloga imaginarnog i kreativnog nije da uljepša, već da nadomjesti i nadopuni osakačenu stvarnost, povede nas u sveprisutnu prošlost, u bezvremenski međuprostor ispunjen emocijama.

Mnogi posjetitelji su se prepoznali u onome o čemu su nijeme slike govorile više od riječi.

Ova  putujuća globalna izložba je od novembra 2016. do danas prikazana u Sarajevu, Melbourneu, Brisbaneu i Beču a nakon Beča nastavlja put za St. Louis u SAD.

U Austriji je potpisan i Memorandum o suradnji između Bosanskohercegovačkog Akademskog Udruženja Austrije i Australsko-bosanskog Akademskog Foruma, dviju organizacija koje su potpomogle ostvarivanje ove izložbe, piše NAP.

BHDINFODESK

Related posts

Konzervatorski odjel GHB biblioteke već deceniju spašava važne rukopise

BHD Info Desk Administrator

Fotograf i publicista Emir Gačanović Australija: Naši umjetnici iz dijaspore mogu ojačati domovinu

Konceptualni umjetnik Almir Dervišević iz Nizozemske: Korona samo intenzivirala digitalnu izolaciju

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment