Kultura

“MORA“ S DLANA ABDULAHA SIDRANA: Sačuvajmo identitet na putu za napredak i prosperitet!

banner

O  ograničavanju, uskraćivanju i oduzimanju genetskih historijskih prava Bosni i Bošnjacima , o potcjenjivanju, ponižavanju, ismijavanju Bošnjaka govorili su, pisali su, a govore i pišu i danas mnogi, ali malo ko pjesnički slikovito, proročanski dalekovidno, do boli ganutljivo i patriotski snažno, kao b-h akademik Abdulah Sidran, u svojoj pjesmi “Mora“. U „pjesmi ( svih) naših gubitaka“ Abdulah  Sidran je pet godina ranije osujetio i predvidio  događanja u BiH i predstavio ih kao moru Bosne.

 

Mnogo vremena prije nego je na BiH izvršena agresija i nad nama Bošnjacima počinjen genocid i prije nego su prognani gubili Domovinu, Kuću, Jezik, Vjeru, Običaje…, akademik Abdulah Sidran je 1986.godine, prije naše more, napisao pjesmu “MORA“, u kojoj kaže:

Šta radiš sine?

Sanjam majko. Sanjam kako pjevam

A ti me pitaš, u mome snu: Šta to činiš , sinko?

 

O čemu, u snu, pjevaš, sine?

 

Pjevam, majko, kako sam imao kuću.

A sad nemam kuće. O tome pjevam, majko.

 

Kako sam, majko, imao glas, i jezik svoj imao.

A sad nemam glasa , ni jezika nemam.

 

Glasom, koga nemam, u jeziku, koga nemam,

O kući, koju nemam, ja pjevam pjesmu, majko.

 

On govori o mojoj kući koja prazna zjapi na Google mapi, mojim glasom koji je promuk’o ali ga nije čuo niko, Bosanskim jezikom osporavanim uvijek iznova novom polemikom.

Agresori na BiH, neprijatelji Bosne i Hercegovine i Bošnjaštva nisu uspjeli u svom  paklenom naumu. Srpski agresor  je uz pomoć međunarodne zajednice  uspio donekle poremetiti normalne životne tokove u BiH instaliranjem genocidne tvorevine Rs na etnički očišćenoj polovini bh teritorija , a hrvatski eksremisti su radili i dalje istrajno rade na formiranju hrvatskog entiteta nazvanog Herceg-Bosna, ali tokom dvadesetdvogodišnjeg Dejtonskog perioda nama u BiH i drugima u svijetu postalo jasno da Bosna i Hercegovina može opstati sam kao jedinstvena i multietnička.

Svi pokušaji da nam se oduzme “kuća“, ušutka  glas, ospori pravo na jezik, uguši vjera i zatru kultura i običaji, o kojima  ganutljivo pjesnički pjeva Sidran, samo su pojačali našu odlučnost da te osnove tekovine Bosne i Bosanstva  sačjuvamo i odbranimo. Na putu za napredak i prosperitet  i danas branimo i čuvamo svoj identitet!

Obaveza svih patriotskih snaga BIH je da vrate državi BiH status Republike i nezakoniti Dejtonski ugovor zamjene legalnim Ustavom  RBiH.

U to ime danas pjevam  o “kući“ koja me čeka, glasom koji me plijeni, jezikom koji me čini onom što jesam- Bosanac- Bošnjak!

Burlington, 15. Aprila 2107

Zijad Bećirević

Related posts

Filozof Bernard-Henri Levy iz sarajevskog Narodnog pozorišta uputio jasnu poruku Evropi

Veliko priznanje za predstavu “Old Bridge” Igora Memića: Ovo je za sve koji su preživjeli sukob i progone

Urednik BiH Info Desk

Bend „Srčani udar”: Muzičari sa Balkana koje vole i Kanađani i Amerikanci

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment