BiH dijaspora

Ako se ovako nastavi do kraja vijeka u Bosni i Hercegovini živjet će manje od 2 miliona stanovnika

Bosna i Hercegovina bilježi pad naliteta i podaci su iz godine u godinu sve gori. Prema procjenama UN-a, nastave li se ovakvi trendovi, u BiH će 2100. godine živjeti manje od 2 milijuna stanovnika.

Prema podacima državne Agencije za statisitku, u 1996. godini u BiH rođeno je blizu 46.500 beba, no od 2009. bilježi se negativni pad. Prošle godine rođeno je “samo” 29.247 beba. Statitsitke pokazuju situacija će biti još gora.

U narednom period pčekuje se još veću razliku, još veći minus prirodnog priraštaja.Tako u porodlištima, dječiji krevetići postaju sve prazniji. Ništa bolja situacija nije ni u školskim klupama. U oba bh. entiteta prvačića je sve manje. U Sindikatima obrazovanja tvrde, kriv je system i ukupna ekonomsko politička  situacija u zemlji. Stoga imamo situaciju da se sve manje djece upisuje u školu. Nema ni razreda, a još malo neće biti ni općina.

Koliko državu brine pad nataliteta najbolje pokazuju iznos dječijih doplataka, on ne može ni pet dana da izdrži potrebe jednog djeteta.

Bosna i Hercegovina polako, ali sigurno postaje zemlja staraca. Sve je veći broj umrlih, a manji broj rođenih. Prema procjenama UN-a, 2050. naša zemlja bit će sirmašnija za milijun i 400 tisuća stanovnika. Bijela kuga nije zahvatila samo BiH. Alarmatnte podatke bilježe i zemlje regije.

BHDINFODESK

Related posts

CANBERRA: BOLJE VODITI LJUBAV NEGO RAT

VELIKI PORODIČNI JUBILEJ ZVORNIČKE FAMILIJE KADRIĆ

Hrvatski sabor: Bermin Meškić kandidat za bošnjačkog predstavnika

Editor

Leave a Comment