Kultura

Bottrop: Udruženje “Leben und Lernen in Bosnien” organizuje festival našeg ali i regionalnog filma filma

banner

Na „Festivalu“ će biti prikazana dvadeset i četiri kratkometražna filma iz Bosne i Hercegovine

Udruženje “Leben und Lernen in Bosnien” iz Bottropa, pokrajina Sjeverna Rajna-Vestfalija, od 8. do 10. novembra, a u tamošnjoj kino-sali „Filmforum“, organizuje „Filmski festival“.

Na „Festivalu“ će biti prikazana dvadeset i četiri kratka filma iz Bosne i Hercegovine, ali i iz susjednih zemalja.

Pored takmičarskog programa, publika u Bottropu će moći pogledati i ostvarenja iz produkcije „BH. filma“, sarajevskih studenata Akademije scenskih umjetnosti.

Takođe, biće prikazana i dva filmska ostvarenja gostiju festivala. Na večeri otvaranja “Road to Sarajevo” a na zatvaranju “Srbenka”.

„Festival“ će svečano otvoriti gradonačelnik Bottropa Bernd Tischler.

„Očekujemo mnogo gostiju i iz ovog grada, ali i iz kompletne regije. Direktor ‘Festivala’ je gosp. Dieter Wieczorek, u Evropi renomirani filmski radnik, kolumnista i inicijator nekoliko festivala u svijetu. Ovogodišnji žiri čine ukupno četiri člana, iz printanih medija, sa TV-a, jedan direktor fotografije i predstavnik NGO sektora“, najavljuje Sarajlija Samir Čorkadi, član Udruženja “Leben und Lernen in Bosnien”.

„Od završetka rata, 1995., Bosna i Hercegovina polako, iz godine u godinu, nestaje sa vidokruga medija i javnosti. Želimo doprinijeti da Bosna i Hercegovina bude shvaćena kao evropska država koja je imala tešku historiju. Sve je, doduše, dosta nestabilno i premali su privredni koraci, ali postoji ćelija nade i napretka“, navodi Amela Halilović, predsjednica „Udruženja“, razloge organizovanja ovog filmskog festivala: „Uz pomoć filma kao medija, ‘Udruženje’ želi da prikaže raznolikost percepcija i perspektiva. Tematska paleta filmskih priloga prostire se od posljedica i uticaja rata, preko spornog Dejtonskog sporazuma, bijega i emigracije, sve do inicijativa kulturne i društvene svakodnevnice lokalnog stanovništva.“

Da sad ne nabrajamo fimove, možete i posjetiti njihovu oficijelnu stranicu. Uglavnom, kad se male ruke slože, sve se može… Doduše, nisu ni toliko male. Ali važno je da su se “složile”.

D.B.

Related posts

MASLINA JE MAJKA

Beč: Prva samostalna izložba bh. umjetnice Amine Sijamhodžić

Urednik BiH Info Desk

Ljubljana: Samostalna izložba fotografa Almina Zrne

Leave a Comment