Kultura

Bottrop: Udruženje “Leben und Lernen in Bosnien” organizuje festival našeg ali i regionalnog filma filma

Na „Festivalu“ će biti prikazana dvadeset i četiri kratkometražna filma iz Bosne i Hercegovine

Udruženje “Leben und Lernen in Bosnien” iz Bottropa, pokrajina Sjeverna Rajna-Vestfalija, od 8. do 10. novembra, a u tamošnjoj kino-sali „Filmforum“, organizuje „Filmski festival“.

Na „Festivalu“ će biti prikazana dvadeset i četiri kratka filma iz Bosne i Hercegovine, ali i iz susjednih zemalja.

Pored takmičarskog programa, publika u Bottropu će moći pogledati i ostvarenja iz produkcije „BH. filma“, sarajevskih studenata Akademije scenskih umjetnosti.

Takođe, biće prikazana i dva filmska ostvarenja gostiju festivala. Na večeri otvaranja “Road to Sarajevo” a na zatvaranju “Srbenka”.

„Festival“ će svečano otvoriti gradonačelnik Bottropa Bernd Tischler.

„Očekujemo mnogo gostiju i iz ovog grada, ali i iz kompletne regije. Direktor ‘Festivala’ je gosp. Dieter Wieczorek, u Evropi renomirani filmski radnik, kolumnista i inicijator nekoliko festivala u svijetu. Ovogodišnji žiri čine ukupno četiri člana, iz printanih medija, sa TV-a, jedan direktor fotografije i predstavnik NGO sektora“, najavljuje Sarajlija Samir Čorkadi, član Udruženja “Leben und Lernen in Bosnien”.

„Od završetka rata, 1995., Bosna i Hercegovina polako, iz godine u godinu, nestaje sa vidokruga medija i javnosti. Želimo doprinijeti da Bosna i Hercegovina bude shvaćena kao evropska država koja je imala tešku historiju. Sve je, doduše, dosta nestabilno i premali su privredni koraci, ali postoji ćelija nade i napretka“, navodi Amela Halilović, predsjednica „Udruženja“, razloge organizovanja ovog filmskog festivala: „Uz pomoć filma kao medija, ‘Udruženje’ želi da prikaže raznolikost percepcija i perspektiva. Tematska paleta filmskih priloga prostire se od posljedica i uticaja rata, preko spornog Dejtonskog sporazuma, bijega i emigracije, sve do inicijativa kulturne i društvene svakodnevnice lokalnog stanovništva.“

Da sad ne nabrajamo fimove, možete i posjetiti njihovu oficijelnu stranicu. Uglavnom, kad se male ruke slože, sve se može… Doduše, nisu ni toliko male. Ali važno je da su se “složile”.

D.B.

Related posts

Frankfurt: Pisac Dževad Karahasan dobitnik Goetheove nagrade za književnost

Urednik BiH Info Desk

BOŠNJAČKI INSTITUT SARAJEVO: PROMOCIJA KNJIGE O FIKRETU ALIĆU

Dr. RIZVAN HALILOVIĆ: AHDNAME; “LJUDSKA PRAVA I SLOBODE”

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment