Kultura

NJUJORK: DODJELJENE ZLATNE JABUKE NA BHFF-u.

banner

Bosanskohercegovački filmski festival u New Yorku BHFF, sa ponosom objavljuje dobitnike Zlatnih jabuka nagrada žirija BHFF 2018 za 15. godišnji festival! Pobjednike ovogodišnjeg filmskog festivala izabrao je žiri koji su činili: naučnica Jasmina Husanović, ilustrator i autor Mirko Ilić; i kustoskinja Ana Janevski.

KINESKI ZID Aleksandre Odić

Film KINESKI ZID Aleksandre Odić osvojio je nagradu žirija BHFF 2018 za najbolji kratki film. U filmu KINESKI ZID, naslijeđe sukoba iz 90-ih godina vreba u pozadini porodice na selu u Bosni, a priča se razvija kroz perspektivu djevojčice Maje.  Maja je veoma dojimljena njenom tetkom Ljiljom koja je strastvena mlada žena sa umjetničkim ambicijama.

BHFF 2018 Izjava žirija: “KINESKI ZID ostavlja dubok utisak sa svojom poezijom svakodnevnog života i lirskim slikama života žena različitih generacija. Pogledi između glavnih protagonista otkrivaju njihova složena, neizdana osjećanja na način koji je zaista izvanredan u kinematografkom izražaju.”

Samira Kameli i Sajra Subašić da budu daleko

Samira Kameli i Sajra Subašić osvojile su nagradu žirija BHFF 2018 Zlatna Jabuka za najbolji dokumentarni film BITI DALEKO.  Režiserke filma dokumentuju izbeglički centar u Bosni. Nakon što im je odbijen ulaz,režiserke snimaju centar iz daleka, razmišljajući o životima ljudi u centru, kakva im se pomoć pruža i bolne okolnosti koje su ih dovele na to mjesto.

Izjava zirija BHFF 2018: “Kroz intrigantnu i novu antidonormantnu perspektivu, BITI DALEKO ostavlja nas da razmišljamo etički o linijama isključivanja i segregacije izbjeglica, a takođe postavlja pitanje brutalizacije bosanskohercegovačkog društva koje, uprkos svojoj novijoj historiji rata i masovnom egzilu, više se ne identifikuje sa stradanjem onih koji su izgubili sve. ”

Žaba Elmira Jukića

 

Film ŽABA, u režiji Elmira Jukića, producenta Ademira Kenovića sa glumcem Emirom Hadžihafizbegovićem, osvojio je nagradu žirija BHFF 2018 Zlatna Jabuka za najbolji igrani film. U filmu ŽABA, Zeko, berber i ratni veteran, pokušava da ponovo sastavi dijelove svog života preko svog brata Brace, koji se bori sa ovisnošću, i prijateljem Švabi, taksisti koji je provodio ratne godine u Njemačkoj i bori se sa svojim vlastitim problemima

BHFF 2018 Izjava žirija: “Energija koju ovaj film odražava i oduševljava je majstorsko nijansiran u ritmu svoje naracije, kao i u suptilnom odigravanju likova koji hvataju gledatelja i preoblikuju ga kroz ovu životnu dramu. ŽABA zarobljava publiku na način da je iskupljuje što rezultira dubokim vezama sa pričom i njenim protagonistima. ”

Emir Hadžihafizbegović

 

Emir Hadžihafizbegović osvojio je nagradu žirija BHFF 2018 Zlatna Jabuka za najbolju glumačku izvedbu za ulogu Zeke u filmu ŽABA,  Elmira Jukiću.

Izjava žirija BHFF-a 2018: “Jednoglasna odluka žirija o ovoj nagradi je svakako pokazatelj vrhunske kvalitete glumca Emira Hadžihafizbegovića. Emir Hadžihafizbegović u ulozi Zeke u filmu “Žaba” predstavlja nam osvjetljujući emotivan, tmurno uznemiren, istinsko privlačan lik koji nas tjera da suosjećamo sa njegovim životnom pričom, problemima, i sa njegovom bezkompromisnom i uznemirujućom humanosti.

Muškarci Alena Drljevića ne plaču

 

Specijalna nagrada žirija BHFF 2018, kao i BHFF 2018 Zlatna jabuka nagrada publike za najbolje filmsko ostvarenje, dodjeljena je režiseru Alen Drljeviću za film MUŠKARCI NE PLAČU. film MUŠKARCI NE PLAČU, obuhvata moralnu neizvjesnost i posljedice vremena na bolne uspomene dok istražuju teme etničkog sukoba i uticaj, fizički i emocionalni, koji rat ostavlja na veteranima.

Izjava zirija BHFF 2018: “Postoji dio društvenog života oko nas koji moramo učiniti vidljivim a koji je teško napraviti vidljivim. Kriza PTSD –ja kod muškaraca u posljeratnoj Bosni i Hercegovini je tema koja je tek počela da se razmatra i raspravlja, posebno u vezi sa traumatizacijom veterana i njegovim ratnim implikacijama. Ovaj film čini ogroman korak u tom pravcu. ”

Čestitamo pobjednicima i zahvaljujemo se našim gostima, žiriju, donatorima, članovima publike, koji su došli i zajedno sa nama proveli vrijeme gledajući filmove proteklih 4 dana. Svi zajedno su doprinijeli da 15. BHFF završi veoma uspjesno!

 

Related posts

Reditelj Haris Samardžić snima dokumentarni film o Bosancima i Hercegovcima širom svijeta za vrijeme pandemije

BHD Info Desk Administrator

Magazin Stav

Editor

Prilog za književnost i jezik »Latice«: Riječi kao susjede

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment