Kultura

NJUJORK: DODJELJENE ZLATNE JABUKE NA BHFF-u.

banner

Bosanskohercegovački filmski festival u New Yorku BHFF, sa ponosom objavljuje dobitnike Zlatnih jabuka nagrada žirija BHFF 2018 za 15. godišnji festival! Pobjednike ovogodišnjeg filmskog festivala izabrao je žiri koji su činili: naučnica Jasmina Husanović, ilustrator i autor Mirko Ilić; i kustoskinja Ana Janevski.

KINESKI ZID Aleksandre Odić

Film KINESKI ZID Aleksandre Odić osvojio je nagradu žirija BHFF 2018 za najbolji kratki film. U filmu KINESKI ZID, naslijeđe sukoba iz 90-ih godina vreba u pozadini porodice na selu u Bosni, a priča se razvija kroz perspektivu djevojčice Maje.  Maja je veoma dojimljena njenom tetkom Ljiljom koja je strastvena mlada žena sa umjetničkim ambicijama.

BHFF 2018 Izjava žirija: “KINESKI ZID ostavlja dubok utisak sa svojom poezijom svakodnevnog života i lirskim slikama života žena različitih generacija. Pogledi između glavnih protagonista otkrivaju njihova složena, neizdana osjećanja na način koji je zaista izvanredan u kinematografkom izražaju.”

Samira Kameli i Sajra Subašić da budu daleko

Samira Kameli i Sajra Subašić osvojile su nagradu žirija BHFF 2018 Zlatna Jabuka za najbolji dokumentarni film BITI DALEKO.  Režiserke filma dokumentuju izbeglički centar u Bosni. Nakon što im je odbijen ulaz,režiserke snimaju centar iz daleka, razmišljajući o životima ljudi u centru, kakva im se pomoć pruža i bolne okolnosti koje su ih dovele na to mjesto.

Izjava zirija BHFF 2018: “Kroz intrigantnu i novu antidonormantnu perspektivu, BITI DALEKO ostavlja nas da razmišljamo etički o linijama isključivanja i segregacije izbjeglica, a takođe postavlja pitanje brutalizacije bosanskohercegovačkog društva koje, uprkos svojoj novijoj historiji rata i masovnom egzilu, više se ne identifikuje sa stradanjem onih koji su izgubili sve. ”

Žaba Elmira Jukića

 

Film ŽABA, u režiji Elmira Jukića, producenta Ademira Kenovića sa glumcem Emirom Hadžihafizbegovićem, osvojio je nagradu žirija BHFF 2018 Zlatna Jabuka za najbolji igrani film. U filmu ŽABA, Zeko, berber i ratni veteran, pokušava da ponovo sastavi dijelove svog života preko svog brata Brace, koji se bori sa ovisnošću, i prijateljem Švabi, taksisti koji je provodio ratne godine u Njemačkoj i bori se sa svojim vlastitim problemima

BHFF 2018 Izjava žirija: “Energija koju ovaj film odražava i oduševljava je majstorsko nijansiran u ritmu svoje naracije, kao i u suptilnom odigravanju likova koji hvataju gledatelja i preoblikuju ga kroz ovu životnu dramu. ŽABA zarobljava publiku na način da je iskupljuje što rezultira dubokim vezama sa pričom i njenim protagonistima. ”

Emir Hadžihafizbegović

 

Emir Hadžihafizbegović osvojio je nagradu žirija BHFF 2018 Zlatna Jabuka za najbolju glumačku izvedbu za ulogu Zeke u filmu ŽABA,  Elmira Jukiću.

Izjava žirija BHFF-a 2018: “Jednoglasna odluka žirija o ovoj nagradi je svakako pokazatelj vrhunske kvalitete glumca Emira Hadžihafizbegovića. Emir Hadžihafizbegović u ulozi Zeke u filmu “Žaba” predstavlja nam osvjetljujući emotivan, tmurno uznemiren, istinsko privlačan lik koji nas tjera da suosjećamo sa njegovim životnom pričom, problemima, i sa njegovom bezkompromisnom i uznemirujućom humanosti.

Muškarci Alena Drljevića ne plaču

 

Specijalna nagrada žirija BHFF 2018, kao i BHFF 2018 Zlatna jabuka nagrada publike za najbolje filmsko ostvarenje, dodjeljena je režiseru Alen Drljeviću za film MUŠKARCI NE PLAČU. film MUŠKARCI NE PLAČU, obuhvata moralnu neizvjesnost i posljedice vremena na bolne uspomene dok istražuju teme etničkog sukoba i uticaj, fizički i emocionalni, koji rat ostavlja na veteranima.

Izjava zirija BHFF 2018: “Postoji dio društvenog života oko nas koji moramo učiniti vidljivim a koji je teško napraviti vidljivim. Kriza PTSD –ja kod muškaraca u posljeratnoj Bosni i Hercegovini je tema koja je tek počela da se razmatra i raspravlja, posebno u vezi sa traumatizacijom veterana i njegovim ratnim implikacijama. Ovaj film čini ogroman korak u tom pravcu. ”

Čestitamo pobjednicima i zahvaljujemo se našim gostima, žiriju, donatorima, članovima publike, koji su došli i zajedno sa nama proveli vrijeme gledajući filmove proteklih 4 dana. Svi zajedno su doprinijeli da 15. BHFF završi veoma uspjesno!

 

Related posts

KNJIŽEVNA NAGRADA „MUSA ĆAZIM ĆATIĆ“ ZA NAJBOLJU PJESMU, 2018. GODINE PRIPALA AUTORU KEMALU VALJEVČIĆU

Editor

PROF. DR. GALIB ŠLJIVO POKLONIO JE BIBLIOTECI VIJEĆA KONGRESA BOŠNJAČKIH INTELEKTUALACA AUTORSKU EDICIJU U 12 KNJIGA „HISTORIJA BOSNE I HERCEGOVINE 1788-1878“

Editor

Remiks “Mini suknja” : Reper Emir Emko Bešić u Coventriju snimo svoju prvu pjesmu na bosanskom jeziku

Leave a Comment