BiH dijaspora

Princeza Victoria: Danas u Švedskoj živi oko 100.000 građana iz BiH i pomažu da gradimo bolju Švedsku

Švedska princeza Victoria u zgradi Parlamenta BiH prisustvovala je konferenciji “Pametni rast za novu klimatsku stvarnost” u organizaciji ambasade Švedske u našoj zemlji i Razvojnog programa UN-a.
Konferenciji su prisustvovali, između ostalih, i princ Daniel kao i ministrica za okoliš i klimu Švedske Isabela Lovin, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH Johan Satler, zastupnici, delegati i mnogi drugi…

Princeza prestolonasljednica, koju je generalni sekretar Ujedinjenih naroda imenovao jednom od 17 ambasadora Ciljeva održivog razvoja i Agende 2030, kazala je danas u uvodnom govoru na otvaranju konferencije da su odnosi između BiH i Švedske veoma dobri na nekoliko nivoa.

Podsjetila je da je oko 60.000 izbjeglica iz BiH došlo u Švedsku tokom ratnih djelovanja devedesetih u BiH, a većina ih je ostala živjeti u toj zemlji, gdje su izgradili život, ali su odigrali i važnu ulogu u izgradnji boljeg i dinamičnijeg društva u Švedskoj.

„Danas u Švedskoj živi oko 100.000 građana iz BiH, a još od devedesetih godina dvije države su sarađivale te smo i nastavili u tom smjeru radeći aktivno da BiH postane članica Evropske unije“, naglasila je princeza Viktorija.

Govoreći o temi današnje konferencije, potvrdila je da ima saznanja da BiH poduzima sve mjere da smanji zagađenje zraka, ali je ocijenila da nove ideje i nove tehnologije mogu pomoći u tim naporima, uz neophodnost zajedničkog rada kako bi se odgovorilo na te izazove.

Upozorila je da zagađenje zraka predstavlja jedan od najvećih uzroka prerane smrti u svijetu, ali, nažalost, i u BiH, zbog čega je današnji skup prilika da se razmijene iskustva i predoče nove inovativnije prakse.

Ranije su predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Milorad Dodik su izrazili zadovoljstvo posjetom švedske kraljevske porodice i zamjenice premijera Isabelle Lövin i zahvalili za kontinuiranu podršku i angažman Švedske kroz brojne razvojne projekte.

Svrha posjete je da se ojačaju već dobri odnosi dvije zemlje, naglase snažne veze i potencijal za nastavak saradnje u korist svih u BiH, rečeno je prilikom susreta. Sagovornici su se složili da brojna dijaspora, koja je dobro integrisana u švedsko društvo, doprinosi ukupnom razvoju ekonomske i kulturne saradnje. Članovi Predsjedništva BiH su pozdravili angažman visoke švedske delegacije na temama od zajedničkog interesa za sve građane u BiH, a to su klimatske promjene, zaštita životne sredine, inovacije i preduzetništvo, te učešće mladih. Švedska vlada je podržala izradu zajedničke strategije za zaštitu okoline, koja će se bazirati na smanjenju zagađenja vazduha i ublažavanju efekata klimatskih promjena. To je globalni problem, na kojem možemo svi sarađivati, zaključeno je prilikom susreta.

BHDINFODESK

Related posts

Željko Komšić razgovarao sa baronesom Arminkom Helić

Urednik BiH Info Desk

Nijemac Marvin Berlin zbog Bosanke Ajle Zukić prihvatio Islam

Urednik BiH Info Desk

Serijal edukativnih videa BHAAAS-a “60 sekundi o koroni”

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment