BiH dijaspora

Princeza Victoria: Danas u Švedskoj živi oko 100.000 građana iz BiH i pomažu da gradimo bolju Švedsku

banner

Švedska princeza Victoria u zgradi Parlamenta BiH prisustvovala je konferenciji “Pametni rast za novu klimatsku stvarnost” u organizaciji ambasade Švedske u našoj zemlji i Razvojnog programa UN-a.
Konferenciji su prisustvovali, između ostalih, i princ Daniel kao i ministrica za okoliš i klimu Švedske Isabela Lovin, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH Johan Satler, zastupnici, delegati i mnogi drugi…

Princeza prestolonasljednica, koju je generalni sekretar Ujedinjenih naroda imenovao jednom od 17 ambasadora Ciljeva održivog razvoja i Agende 2030, kazala je danas u uvodnom govoru na otvaranju konferencije da su odnosi između BiH i Švedske veoma dobri na nekoliko nivoa.

Podsjetila je da je oko 60.000 izbjeglica iz BiH došlo u Švedsku tokom ratnih djelovanja devedesetih u BiH, a većina ih je ostala živjeti u toj zemlji, gdje su izgradili život, ali su odigrali i važnu ulogu u izgradnji boljeg i dinamičnijeg društva u Švedskoj.

„Danas u Švedskoj živi oko 100.000 građana iz BiH, a još od devedesetih godina dvije države su sarađivale te smo i nastavili u tom smjeru radeći aktivno da BiH postane članica Evropske unije“, naglasila je princeza Viktorija.

Govoreći o temi današnje konferencije, potvrdila je da ima saznanja da BiH poduzima sve mjere da smanji zagađenje zraka, ali je ocijenila da nove ideje i nove tehnologije mogu pomoći u tim naporima, uz neophodnost zajedničkog rada kako bi se odgovorilo na te izazove.

Upozorila je da zagađenje zraka predstavlja jedan od najvećih uzroka prerane smrti u svijetu, ali, nažalost, i u BiH, zbog čega je današnji skup prilika da se razmijene iskustva i predoče nove inovativnije prakse.

Ranije su predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Milorad Dodik su izrazili zadovoljstvo posjetom švedske kraljevske porodice i zamjenice premijera Isabelle Lövin i zahvalili za kontinuiranu podršku i angažman Švedske kroz brojne razvojne projekte.

Svrha posjete je da se ojačaju već dobri odnosi dvije zemlje, naglase snažne veze i potencijal za nastavak saradnje u korist svih u BiH, rečeno je prilikom susreta. Sagovornici su se složili da brojna dijaspora, koja je dobro integrisana u švedsko društvo, doprinosi ukupnom razvoju ekonomske i kulturne saradnje. Članovi Predsjedništva BiH su pozdravili angažman visoke švedske delegacije na temama od zajedničkog interesa za sve građane u BiH, a to su klimatske promjene, zaštita životne sredine, inovacije i preduzetništvo, te učešće mladih. Švedska vlada je podržala izradu zajedničke strategije za zaštitu okoline, koja će se bazirati na smanjenju zagađenja vazduha i ublažavanju efekata klimatskih promjena. To je globalni problem, na kojem možemo svi sarađivati, zaključeno je prilikom susreta.

BHDINFODESK

Related posts

Austrija: Ćazim Ahmetašević vratio penzionerki torbicu s 23.000 eura

Bijeli golub ponovo (ne)leti 416: TURISTIČKO- MIROVNI „TROKUT“

BHD Info Desk Administrator

Njemačka: Uskoro brže do dvojnog državljanstva

Editor

Leave a Comment