BiH dijaspora

Slovenija ponovo pooštrava mjere na granici

Slovenska vlada objavila je da će od 23. augusta i putnici u tranzitu za ulazak u zemlju trebati pokazati dokaz da su cijepljeni protiv COVID-19, dokaz da su bolest preboljeli ili negativni test (tzv. PCT-uvjet).

“Od 23. augusta tranzit kroz Sloveniju više neće biti moguć bez ispunjavanja PCT-uvjeta”, objavila je vlada u saopćenju nakon sinoćnje dopisne sjednice.

Do tada za putnike u tranzitu i dalje vrijedi izuzeće po kojemu ne moraju na granici dokazivati svoj COVID-status ako u najkraćem roku, a ne dulje od 12 sati, izađu iz Slovenije.

Nove mjere u Sloveniji

Izuzeće od PCT-uvjeta za ulazak u Sloveniju i dalje vrijedi za osobe mlađe od 15 godina, vlasnike zemlje i nekretnina u pograničnom području, prekogranične radne migrante i zaposlene u međunarodnom prijevozu.

Novom je odlukom vlade uz to ponovo propisano obvezno nošenje zaštitnih maski za posjetitelje javnih i kulturnih priredbi u zatvorenome, dok nošenje maski postaje obvezno i za okupljanja na otvorenom ako je na njima prisutno više od 100 osoba.

U Sloveniji posljednjih dana manje zaraza

U Sloveniji je u posljednja 24 sata potvrđeno 199 zaraza koronavirusom, manje nego dan ranije, kad ih je bilo 248, a manji je i postotak pozitivnih, no stručnjake brine jesen jer se očekuje da bi znatno mogao porasti broj hospitalizacija.

Simulacije pokazuju da bi na jesen broj hospitaliziranih mogao biti sličan lanjskom, kazao je za Slovensku televiziju dr. Janez Žibert sa Zdravstvenog fakulteta u Ljubljani, koji se bavi simulacijama razvoja epidemije.

Trenutno su u Sloveniji 42 hospitalizirana COVID-bolesnika, skoro dvostruko više nego prije godinu dana.

BHDINFODESK

Related posts

Adela Kadirić: Mlada poduzetnica iskustva i znanje iz dijaspore prenosi u BiH

BHD Info Desk Administrator

Ambasada BiH u Sloveniji o problemu naših studenata: Ukida se ranija odredba o dozvoli boravka

Editor

Osman Džiho: Danas je „manjak“ humorista i imitatora

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment