BiH dijaspora Izbor urednika

Bivši logoraš Satko Mujagić iz Holandije, policiji prijavio Dodika zbog govora mržnje

banner

Satko Mujagić, bivši prijedorski logoraš koji je preživio Omarsku i Manjaču, gdje je bio izložen najstraašnijim mučenjima, patnjama i poniženjima, prijavio je člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika policiji – zbog govora mržnje od 3. augusta ove godine.

Podsjetimo, zastrašujući govor mržnje o Bošnjacima javnost u Bosni i Hercegovini mogla je čuti 3. augusta u emisiji Radio-televizije RS (RTRS), odnosno u intervjuu kojeg je ovoj televiziji dao Dodik.

Mujagić je Dodika prijavio Policijskoj stanici Kozarac koja se nalazi u sastavu Ministarstva unutrašnjih poslova RS, nakon čega 10. augusta ove godine u popodnevnim satima dao zvaničan iskaz u svojstvu svjedoka.

“… Porijeklom sam iz Kozarca, a državljanin sam BiH i Holandije, te sam na odmor u Kozarac stigao 23. jula. Dana 4. augusta u razgovoru sa prijateljima i građanima Kozarca sam saznamo da je član Predsjedništva iz Republike Srpske, u kojoj sam i sam nastanjen, tokom gostovanja u emisiji RTRS-a dana 3. augusta, između ostalog, izjavio da je bošnjački narod kojem i sam pripadam – podanički narod”, naveo je Mujagić u iskazu koji je portal Radiosarajevo.ba imao na uvid.

Istog dana je, kako je dodao, na web-stranici Al Jazeere Balkans pročitao članak, zapravo sažetak intervjua u kojem Dodik, uz ostalo, kaže: “Nema ih dovoljan broj, nemaju dovoljne kapacitete, nemaju u sebi karakter… Oni nisu državotvoran narod, oni su podanički narod.”

U nastavku iskaza Mujagić je objasnio razloge zašto je prijavio Dodika policiji.

“Iz gore navedenog smatram da je pomenuti Milorad Dodik povrijedio moja prava kao građanina Bosne i Hercegovine i Bošnjaka (kao i ostalih građana Bosne i Hercegovine), degradirajući moju etničku pripadnost i povrjeđujući moja ljudska prava, tvrdeći da Bošnjaci nemaju dovoljno kapaciteta, smatrajući da su narod bez karaktera i podanički, a time inferioran samo zbog etničke pripadnosti u odnosu na druge narode. Ova izjava se kosi sa osnovnim ljudskim pravima definisanim u Konvenciji o ljudskim pravima i slobodama čiji je Bosna i Hercegovina potpisnik i koja je direktno primjenjiva na osnovu Ustava Bosne i Hercegovine”, dodao je Mujagić.

Pojasnio je kako ovakva Dodikova izjava predstavlja krivično djelo po krivičnom zakonu države Bosne i Hercegovine, ali i prema Krivičnom zakonu entiteta RS.

“Očekujem od svih nadležnih organa Bosne i Hercegovine da postupe u skladu za zakonom prilikom procesuiranja ove prijave, te istima stojim na raspolaganju u slučaju potrebe”, zaključio je Mujagić u prijavi PS Kozarac. Snimak ovog intervjua je dostupan na stranici YouTube pod nazivom “Bošnjaci su konvertiti i podanički narod, a ne državotvoran” od 4. augusta ove godine, kao i u drugim medijima.

Kako saznajemo, prijava je 11. augusta upućena Centru javne bezbjednosti Prijedor, a o svemu je upoznato Tužilaštvo BiH, jer se radi o članu Predsjedništva BiH.

(Radio Sarajevo) 

Related posts

U posjeti prvom Bosancu u Parlamentu Norveške: “Podstaknuti mlade za politički angažman”

Editor

Ambasada SAD u Sarajevu Suadu Bešliću dodjelila priznanje “Heroj Nacije”

Editor

Amir Redžić, Bosanac s njemačkom adresom: Izgubljeno djetinjstvo pretočio sam u knjigu

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment