BiH dijaspora

Ministar Ramić posjetio Bošnjake u Austriji: Pozivam vas da zajdno pomognemo povratnicima

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić u posjeti je Austriji, gdje će govoriti na Simpoziju Bošnjaka, pod nazivom “Jedinstvo nema alternativu”. Glavna tema skupa je perspektiva daljeg organizovanja bh. građana u inostranstvu na podršci održivom povratku. Na skupu učestvuje 65 učesnika iz cijele Austrije koji predstavljaju 45 bošnjačkih udruženja u ovoj zemlji.

– Islamska zajednica Bošnjaka u Austriji je pokazala spremnost da okupi široki krug organizacija koje djeluju na podršci povratku, te je i ovaj događaj važan korak ka jednoj boljoj saradnji zvaničnih institucija sa našim udruženjima u inostranstvu. Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica je u svim svojim projektima uvrstilo prijedloge moguće saradnje sa bh. udruženjima, a posebnu pažnju tu stavljamo na informisanje naših građana u inostranstvu o izmjenama propisa, o zaštiti statusnih prava, ali i o prilikama za investicije i podršku privrednom razvoju- kazao je ministar Ramić.

Prema njegovim riječima godinama su oni koji su posjećivali naše naše ljude u Austriji, ali i širom Evrope i svijeta, od njih uvijek tražili nešto, finansijsku i materijalnu pomoć.

– Ja sam tu da pošaljem jednu drugačiju poruku, a to je da više ne tražimo ništa za sebe, već da Vas pozivamo da uradimo nešto zajedno. Pokrenimo konkretne aktivnosti na podizanju povratničkih zajednica, zapošljavanju i ulaganju koje će imati potporu institucija. Pored tog ekonomskog segmenta, sjetimo se i osnovnih problema sa kojima se povratnici suočavaju, zato podržimo političko i građansko organizovanje na zaštiti prava Bošnjaka-povratnika u RS-u. Bez naših građana u dijaspori teško da možemo postići iskorak i postati relevantni faktor u promjeni politika koje trenutno vladaju u ovom bh. entitetu. Zato, sa ovog mjesta mora ići poruka da biramo zajednički put i da od našeg cilja nećemo odustati, a to je naš povratak i opstana – poručio je ministar Ramić.

Pored ministra Ramića, na skupu govore predsjednik Islamske zajednice Austrije Esad Memić, šef Ureda za bošnjačku dijasporu Islamske zajednice Mensur Pašalić, direktor Uprave za vjerske poslove u Rijasetu Nusret Avdibegović i šef Ureda za društvenu brigu Hamed Efendić.

BHDINFODESK

Related posts

AUBHA u posjeti Počasnom konzulatu u Sydneyu/ PRVI I OSNOVNI ZADATAK – POTPUNO JEDINSTVO U ZAJEDNICI

Urednik BiH Info Desk

Institut za istraživanje genocida Kanada: Zajedno zaustaviti negiranje genocida i holokausta

BHD Info Desk Administrator

Hajrić: Svi bh. državljani u Australiji su dobro

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment