Kultura

Na Bobovcu održan gastro fest u sklopu projekta „Tradicijom i multikulturalnošću uz poštivanje različitosti do boljih međunacionalnih odnosa u Bosni i Hercegovini“

banner

„Tradicijom i multikulturalnošću uz poštivanje različitosti do boljih međunacionalnih odnosa u Bosni i Hercegovini“ naziv je projekta u sklopu kojeg je u subotu 20. svibnja 2017. godine na kraljevskom gradu Bobovcu održan Bosanski gastro fest.

Organizator ove manifestacije je Udruženje “Čuvari bosanske krune Bobovac”, uz promotivne usluge udruženja “Progresivni Razvoj Organizacija i Individua” (PROI) iz Sarajeva, te suradnju s udruženjem za razvoj ruralnog turizma Alterural iz Sarajeva. Pokrovitelji manifestacije bili su Francuska ambasada u BiH, te Općina Vareš i općinski načelnik Zdravko Marošević, kome je pripala čast da svečano otvori manifestaciju.

Sve je počelo pozdravima i riječima dobrodošlice svima koji došli podržati manifestaciju na mjestu gdje su stolovali bosanski kraljevi, od posljednjeg bosanskog bana, do posljednjeg bosanskog kralja, sve do pada srednjovjekovne bosanske države u drugoj polovici 15.stoljeća pod otomansku vlast.

Među brojnim gostima bili su predstavnik Francuske ambasade u BIH Emamanuel Mouriez, direktorica udruženja Alterural Sara Devisme, ministar za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline ZDK Fahrudin Brkić, načelnik općine Kakanj Nermin Mandra, predstavnici međunarodnih organizacija u BIH, te predstavnici medija.  Bili su tu učenici VI-ih i VIII-ih razreda OŠ Vareš u pratnji direktora škole Murisa Parića i nastavnika Marija Jerkovića i Sanjina Babovića.

Gastro fest na Bobovcu obišla je i skupina od 14 poslovnih ljudi iz grada Lausanne u Švicarskoj, koji su na putovanju kroz BiH obišli i kovačke majdane u Oćeviji.

Goste je na početku pozdravio Šaban Ibrišimović, predsjednik Udruženja “Čuvari bosanske krune Bobovac”. Iz pozdravnog govora izdvajamo:“ Naš cilj je usmjeren k tome da ova naša današnja manifestacija Bosanski gastro fest  postane zajednički nukleus u nastavku tradicionalnog okupljanja nevladinog sektora koji baštini kulturu, tradiciju i navike naroda naše dvije općine (Kakanj i Vareš), na ovom značajnom povijesnom mjestu, jer samo zajedničkim aktivnostima na svakom životnom polju našeg rada i djelovanja kroz naša udruženja, uvažavajući međusobno ujedinjene različitosti, možemo graditi ambijent suživota, stvarati dobro od općeg interesa za naše lokalne zajednice i sve građane koji žive u njima, a time i za jedinu nam državu Bosnu i Hercegovinu.“

Gospodin Ibrišimović podsjetio je da se manifestacijom ujedno obilježavaju i dva značajna jubileja – 15 godina od proglašenja starog kraljevskog grada Bobovca nacionalnim spomenikom i dijelom kulturno povijesnog naslijeđa BiH, te 10. godišnjice rada i djelovanja Udruženja “Čuvari bosanske krune Bobovac”.

Uslijedilo je kratko predstavljanje udruženja koja su sudjelovala na Bosanskom gastro festu i to: Udruge Izvorno vareško koju je predstavila Emilija Zloušić, Foruma žena Pogar koji je predstavila Ranka Miletović, Udruge žena Strica Zaruđe koju je predstavila Marinela Božić, Udruženja žena Budoželje koje je predstavila Almira Fatić, Udruženja žena za ruralni razvoj “Zvijezda” iz Vareša koje je predstavila Adisa Likić,  Udruženja građana Sultanov konak iz Kraljeve Sutjeske koje je predstavio Harun Plasto, Bošnjačke zajednice kulture Preporod iz Vareša koju je predstavila Saudina Beganović i Udruženja “Čuvari bosanske krune Bobovac” koje je predstavila Nađa Ibrišimović.

Udruženja su u najboljem svjetlu pokazala raskošno umijeće spravljanja jela tradicionalne bosanske kuhinje, ponudili su izložbu unikatnih radova iz bogate riznice narodnih rukotvorina našeg kraja, a sve skupa oduševilo je brojne posjetitelje.

Nakon svečanog otvorenja prvog Bosanskog gastro festivala, uslijedio je sat povijesti koji je održao prof. dr. sc. Emir Filipović sa Filozofskog fakulteta Univerziteta Sarajevo. Prof. Filipović je svojim sažetim predavanjem podsjetio na povijesne činjenice iz vremena srednjovjekovne Bosne i na vremena kada je Bobovac bio sjedište bosanskih kraljeva, te je naglasio važnost Bobovca od njegovog osnivanja pa do razdoblja neposredno prije i nakon osmanskog osvajanja.  Naglasak je stavio na važnost poznavanja vlastite povijesti, što je osnova za prepoznavanje značaja i bogatstva našeg nasljeđa.  Podcrtao je kako svi zajedno trebamo raditi na očuvanju istog.

Arijana Knežević, predstavnica Udruženja PROI u izjavi za radio Bobovac naglasila je  kako često zaboravljamo naše kulturno- povijesno bogatstvo i tradiciju. Dodala je kako je „ PROI dao promotivnu podrškuBosanskom gastro festu u okviru Inicijative za razvoj turizma i projekta “Balkantina” čiji je glavni cilj promocija i zaštita gastro-kulturnog nasljeđa. Ovo je odlična prigoda pokazati kakvim gastro-kulturnim resursima raspolažemo“, zaključila je Knežević.

Obilazak izložbenih štandova udruženja je uslijedio nakon povijesnog sata, a svi gosti su se i počastili slanim i slatkim delicijama, te domaćim sokovima koje su pripremile članice udruženja.

Posebno veselo je bilo prilikom starih narodnih igara – potezanju konopa za žene i skoku u dalj za muškarce. Članice udruženja  “Čuvari bosanske krune Bobovac” odnijele su pobjedu u natezanju konopa. Druge su bile članice Udruženja žena Stupni do, a treće članice  Udruženja žena za ruralni razvoj “Zvijezda” iz Vareša.

U skoku u dalj najduži skok imao je Mirza Rožajac, student iz Sarajeva. Drugo mjesto osvojio je Neir Ibrišimović, a treće mjesto pripalo je Adnanu Ibrišimoviću.

U sklopu manifestacije  upriličeno je i natjecanje za najbolju bosansku ružicu. Žiri u sastavu: Danijela Bošnjak iz udruženja Alterural, Irma Muftić i profesionalni kuhar Himzo Beganović imali su zaista sladak i ujedno težak zadatak.

Najbolju bosansku ružicu napravile su predstavnice Bošnjačke zajednice kulture Preporod Vareš. Drugo mjesto osvojili su članovi Udruženja Sultanov konak iz Kraljeve Sutjeske, a treće mjesto pripalo je članicama Udruženja žena Budoželje. Prvoplasirano udruženje nagrađeno je novčanom nagradom, a druga dva udruženja dobila su diplome.

Na kraju treba istaknuti kako je prvi Bosanski gastro fest, koji je Hrvatski radio Bobovac Vareš izravno prenosio u svom programu, cjelokupnim sadržajima ispunio očekivanja – podsjetili smo se na našu povijest, pokazali bogatu tradicionalnu gastronomsku ponudu, te ono što je najvažnije svi smo se zajedno družili i uživali. Sada nam samo treba podrškavladinog sektora kako bismo sve to ponudili kao turističku ponudu vareškog kraja i izvan granica naše zemlje.

radiobobovac.com/BHDINFODESK

Related posts

Michigan predstava “The Same Moon-Lansing: Priča izbjeglice iz Bosne i Hercegovine

Editor

Bend „Srčani udar”: Muzičari sa Balkana koje vole i Kanađani i Amerikanci

BHD Info Desk Administrator

Pročitajte kad su ove godine ramazan, bajrami, Nova hidžretska godina…

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment