BiH dijaspora Kultura

Geteborg: Prvi sajam knjige bosanskohercegovačkih autora u Skandinaviji

U Švedskom gradu Geteborgu, 3. i 4 marta, održan je Prvi sajam knjige BH autora koji žive i rade u Skandinaviji. Učestvovali su pisci iz Skandinavije i iz BiH te više izdavačkih kuća i izlagača iz Švedske i BiH. U toku sajma organizovana je panel diskusija na temu: „Jezik i književnost u dijaspori i dijaspora u književnosti“. Učesni su bili Izet Muratspahić, dr.književnosti, prevodilac i publicista; Sonja Bjelobaba, dr književnosti, univerzitetska profesorica i prevoditeljica; Amnela Isanović, mr. i nastavnica bosanskog jezika te Midhat Ajanović, dr.filmologije, profesor i publicista.

Ova manifestacija je bila odlično organizovana posebno kada se ima u vidu da je to prva manifestacija takve vrste u Skandinaviji. Sajam je značajan i po tome što je duboko vezan za našu dijasporu u Skandinaviji, a osnovni smisao mu je da očuva Bosanski jezik i stvaralaštvo BH dijaspore u Skandinaviji. Odlični organizatori su bili Samira Ajanović i Sabaheta Vehabović.

Dan ranije u gradskoj biblioteci u Geteborgu održana je promocija knjiga dječije poezije Šime Ešića i Vezuva Bašića. Promociji je prisustvovao značajan broj bosanskohercegovačkih građana, posebno djece koji su uživali u predstavljanju pjesnika i dječije poezije. Pored toga iskorištena je prilika da se predstavi šire književno djelo oba pisca što su prisutni sa pažnjom pratili.

U toku sajma, u večernjim satima Bošnjački kulturno sportski centar u Geteborgu organizovao je večeri poezije i druženje sa jednim brojem književnika koji su izlagali na sajmu. To su bila spontana okupljanja na kojima je goste zabavljao vokalni solista Hazim Imamović pjevajući sevdalinke koje su mamile uzdahe prisutnih, ali i burne aplauze.

Vezuv Bašić

Related posts

Ministar Ramić posjetio Bošnjake u Austriji: Pozivam vas da zajdno pomognemo povratnicima

Bijeli golub ponovo (ne) leti 51/ 205: PLAVI CVIJET ZA USÖ

Editor

IGK: Joe Biden je veliki prijatelj Bosne i Hercegovine i veliki prijatelj istine i pravde

BHD Info Desk Administrator

1 comment

Leave a Comment