BiH dijaspora

Istanbul: Ruždije Adžovića promovirao knjige „Ogrlica iz Šanliurfe“ i „Sebijini snovi“

banner

Sarajevski novinar, publicista i književnik Ruždija Adžović promovirao je u Istanbulu, u Turskoj, svoj roman „Ogrlica iz Šanliurfe“ i knjigu pripovijetki „Sebijini snovi“.

Promocija je održana u prepunoj dvorani Udruženja „Bosna Sancak“ koje je bilo organizator prezentacije Adžovićevih knjiga.

Ruždija Adžović je, obraćajući se posjetiocima, uglavnom Bošnjacima okupljenim oko Udruženja „Bosna Sancak“, kazao kako je preko svog romana „Ogrlica iz Šanliurfe“ stvorio neraskidivu nit sa Turskom.

– Kada sam prvi put bio u Šanliurfi, turskog gradu blizu granice sa Sirijom, taj me je grad zauvijek osvojio. Želio sam da imam trajnu vezu sa Šanliurfom i to sam uspio  upravo posredstvom svog romana, u čijem nazivu je taj čudesni grad – kazao je Adžović.

Govoreći o tome kako je nastao njegov roman, Adžović je naglasio da „Ogrlica iz Šanliurfe“ govori o stradanjima, patnjama nedužnih ljudi u koncentracionom logoru za nesrbe, a misteriozna ogrlica koja je kupljena kod starog trgovca u Šanliurfi prožima se tokom cijelog romana.

– Roman govori i o ljubavi. A toga – stradanja, patnji, ali i ljubavi – nikada nije falilo u našoj lijepoj Bosni i Hercegovini, majci svih Bošnjaka na svijetu. To je, izgleda, njen iskonski usud – kazao je Adžović.

Govoreći o knjizi „Sebijini snovi“, Adžović je kazao da je riječ o pripovijetkama koje govore o neobičnim ljudskim sudbinama i čednim spletovima okolnosti koji su uvijek tu negdje oko nas.

O knjigama Ruždije Adžovića „Oglica iz Šanliurfe“ i „Sebijini snovi“ govorili su i mr. Edina Gegić iz Tutina i profesor Munib Bujak iz Sarajeva, dok je odlomke iz Adžovićevih knjiga čitao Hilmi Erdem, zamjenik predsjednika Udruženja „Bosna Sancak“.

Patria

Related posts

Kopar: KUD Behar glavni cilj je njegovanje kulture i tradicije Bosne i Hercegovine

BHD Info Desk Administrator

Bosansko poštenje u dijaspori: Priča kao iz rubrike vjerovali ili ne – ali je istinita

Maestro Sead Siočić zahvalio se Nizozemskoj na gostoprimstvu i vratio se u domovinu

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment