Biznis

Nakon nekoliko sušnih godina zabilježen rast stranih investicija u Bosnu i Hercegovinu

U prva tri mjeseca  2017. Bosna i Hercegovina iH bilježi rast stranih ulaganja od 28,7 posto u odnosu na isti period protekle godine, prema podacima  Centralne banke BiH u našu zemlju u tom periodu uloženo je 210,8 miliona KM.

Ovo je izuzetno pozitivna vijest jer je prethodnih nekoliko godina uglavnom billježen pad stranih investicija, saopšteno je  iz  Agencije za promociju stranih investicija u Bosni i Hercegovini (FIPA).

FIPA ulaže ogromne napore na promociji Bosne i Hercegovine kao privlačne investicione destinacije i pronalaženju novih potencijalnih investitora iz inostranstva, ali joj je posao znatno otežan povremenim političkim turbulencijama, koje plaše investitore i odvraćaju ih od investiranja u BiH.

Porast investicija dodatno obavezuje sve nadležne organe u BiH i entitetima da se nastavi raditi na poboljšanju uslova za privređivanje kako za domaće tako i za strane investitore, na konsolidovanju političkih prilika u zemlji, reformskom putu ka EU, ali i na koordiniranom nastupu nadležnih institucija na privlačenju stranih investicija.

 

Related posts

Bosna International Forum : Pospješimo bh. privredu u saradnji s dijasporom

‘Financial Times’ o navali arapskih investicija u BiH i regiji: Ne ulažu ovdje zbog muslimanskog naroda, nego zbog svog biznis interesa

Michela Magaš, jedna od najznačajnijih inovatorica u svijetu, dolazi u Sarajevo

Editor

Leave a Comment