Biznis

Nakon nekoliko sušnih godina zabilježen rast stranih investicija u Bosnu i Hercegovinu

banner

U prva tri mjeseca  2017. Bosna i Hercegovina iH bilježi rast stranih ulaganja od 28,7 posto u odnosu na isti period protekle godine, prema podacima  Centralne banke BiH u našu zemlju u tom periodu uloženo je 210,8 miliona KM.

Ovo je izuzetno pozitivna vijest jer je prethodnih nekoliko godina uglavnom billježen pad stranih investicija, saopšteno je  iz  Agencije za promociju stranih investicija u Bosni i Hercegovini (FIPA).

FIPA ulaže ogromne napore na promociji Bosne i Hercegovine kao privlačne investicione destinacije i pronalaženju novih potencijalnih investitora iz inostranstva, ali joj je posao znatno otežan povremenim političkim turbulencijama, koje plaše investitore i odvraćaju ih od investiranja u BiH.

Porast investicija dodatno obavezuje sve nadležne organe u BiH i entitetima da se nastavi raditi na poboljšanju uslova za privređivanje kako za domaće tako i za strane investitore, na konsolidovanju političkih prilika u zemlji, reformskom putu ka EU, ali i na koordiniranom nastupu nadležnih institucija na privlačenju stranih investicija.

 

Related posts

Norveško-bosanska privredna komora pristupila kolektivnom članstvu Privredne komore FBiH

Urednik BiH Info Desk

Luxor XL Turbe: Mjesečno u Englesku izveze 5.000 stolica

Gužve pred slovenačkim konzulatom bit će još veće: Od januara minimalna plata u Sloveniji 667 eura

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment