BiH dijaspora

Sarajevo i BiH kroz projekat «Reactivate Sarajevo» uspješno prezentirani na prestižnom festivalu «Štajerska jesen» u austrijskom Gracu

banner

Izložba «Sarajevo Now» projekta «Reactivate Sarajevo» koji radi katedra za Arhitekturu i Urbano Projektovanje ETH Cirih u saradnji sa Gradom Sarajevo, Švicarskom Vladom i Ambasadom u BiH, Gradom Cirihom i Maticom BiH je uspješno prestavljen u «Kući Arhitekture» (HDA-Haus der Architektur) na prestižnom festivalu «Štajerska jesen» (Steirischer Herbst) u austrijskom Gracu.

Pred vrlo posjećenim auditorijem, Prof. Hubert Klumpner i Direktor Projekta Haris Piplaš sa ETH Cirih su u petak, 6. Oktobra, u uvodu predstavili «Global Urban Toolbox», tj. skup projekata istraživanja i integralnog mapiranja potencijala gradova širom svijeta, kao baze za projektovanje nove i regeneraciju postojeće urbane infrastrukture, u cilju rasta životne kvalitete.

Glavni dio prezentacije, tj. izlaganje projekta «Reactivate Sarajevo», koji se bavi istraživanjem i mapiranjem potencijala razvoja grada Sarajevo, je predstavljen u okviru konferencije koja se dešava u sklopu «Štajerske jeseni» i 50-te godišnjice trilateralnog Bijenala između Austrije, Italije i bivše Jugoslavije «Trigon67» u Gracu, koje je pod temom «ambiente», 1967 tragalo za inovativnim pristupima u upravljanju prostorom i projektovanju gradova. Izazovi u gradovima današnjice je potakao Kustose HDA da na 50-u godišnjicu pozovu po jedan reprezentativni projekat iz sve tri zemlje. Italiju je predstavljao «Isola Art Center», Austriju «Breathe Earthe» koji su predstavljali Austriju i na Svjetskoj Izložbi EXPO u Milanu 2015 godine. Na taj način je «Reactivate Sarajevo» predstavljao BiH i cjelokupni region, pozicionirajući Grad Sarajevo kao simbolični centar inovacija u ovom dijelu Evrope.

Ovim je uspješno nastavila saradnja koja je kulminirala prvim predstavljanjem Bosansko-Hercegovačke teme na Venecijanskom Bijenalu Arhitekture 2016, te nedavno potpisanom Memorandumom o Razumjevanju između Grada Sarajeva, ETH Cirih, Grada Ciriha i Matice BiH. Saradnja će se nastaviti kroz zajedničke stručne radionice i tematske sastanke krajem oktobra 2017 u Sarajevu.

Više informacija na službenim stranicama:

http://www.steirischerherbst.at/deutsch/Programm/we-are-here

https://hda-graz.at/programm/sarajevo-now-the-peoples-museum/sarajevo-now-the-peoples-museum-bosnian

Prilog na državnoj Austrijskoj televiziji:

http://tvthek.orf.at/%E2%80%A6/Vielfaeltiges-Angebot-beim-%E2%80%A6/14145329

 

Related posts

Boston: U nedelju 6. festival “Okusi BiH”

BHD Info Desk Administrator

Osnovano udruženje Živiničana u dijaspori

Bosanac u Hollywoodu radi za prestižni američki filmski studio “Warner Bros”

Editor

Leave a Comment