Biznis

Todorić i Agrokor: zatvor ili azil u Londonu?

banner

Ne pojavi li se Ivica Todorić u Hrvatskoj u iduća tri dana, sud će za njim raspisati tjeralicu, a onda i tražiti njegovo izručenje. Provjerili smo kod stručnjaka kako bi to moglo izgledati.

Ide li se Ivici Todoriću u zatvor na najmanje mjesec dana? To je pitanje koje moramo postaviti nakon što mu je, jedinome, istražni sudac Županijskog suda u Zagrebu u srijedu navečer odredio mjesec dana pritvora. Istovremeno su svih 12 spektakularno uhićenih bivših menadžera iz Agrokora, te revizorske kuće koja je provjeravala navodno lažna izvješća posrnulog koncerna, pušteni da se brane sa slobode.

Njihovo puštanje u određenu je ruku logično – ako su na koga željeli utjecati, ako su štogod htjeli skriti, imali su i više nego dovoljno vremena u ovih šest mjeseci od uvođenja izvanredne uprave u Agrokor, a i u tjednima prije, šuška se, gomila je Agrokorove dokumentacije kopirana, a neki su dokumenti, navodno, bez traga i nestali. A upravo su dokumenti ključni, ne svjedoci, kako je novinarima rekao odvjetnik Piroške Canjuge, Anto Nobilo: „Tu je važna financijska forenzika, svjedoci su nebitni, sve je u dokumentima, putovanje novca, računi, knjiženje, ugovori. Svjedoci tu ne mogu ništa promijeniti, nije ovo klasičan kriminal, to su krive metode što su oni (državno odvjetništvo, op.a.) upotrijebili. Ovdje neće biti važni oni jaki rambo-policajci, nego oni s naočalama i laptopom koji se razumiju u brojke.” DORH, zaključio je sudac, nije dobro objasnio zašto bi osumnjičenici morali ostati u pritvoru.

Britanski sudovi nisu skloni izručenjima

Isto je i s Ivicom Todorićem, no bivšem predsjedniku uprave Agrokora i još uvijek vlasniku tog koncerna, pritvor je ipak određen, što zapravo osnažuje njegove napise na famoznom blogu koji je pokrenuo prije malo manje od mjesec dana, a u kojem neprestano ponavlja da se protiv njega vodi politički proces i da je riječ o državnoj pljački njegove privatne imovine. Sve redom razlozi za traženje azila u zemlji u kojoj ugled hrvatske države i pravosuđa i nije velik. Poput Velike Britanije, mada je slučaj Zsolta Hernadija pokazao da hrvatski nalog za izručenje i ne znači puno.

Britanski su sudovi senzibilniji kad je o zaštiti optuženika riječ, posebno kad se spomenu riječi „politički progon”, a sustav presedana u britanskom pravu takvu obranu čini lakšom. Statistika također ne ide u prilog tražiteljima izručenja – od više od 55 tisuća zahtjeva koje je Britanija zaprimila od 2009., izručenje se dogodilo u svega sedam i pol tisuća slučajeva.

Odvjetnik Volarević: Argumente za odbijanje izručenja Todorić je već iznio na blogu

Ako je Ivica Todorić doista u Londonu i ne pojavi se u iduća tri dana, kako je navodno obećao policiji, sud će zaključiti da je u bijegu, te će za njim raspisati tjeralicu, a hrvatska će država, kad utvrdi pouzdano gdje je, morati zatražiti njegovo izručenje. Institut europskog uhidbenog naloga implementiran je jednako u britansko, kao i u hrvatsko zakonodavstvo. Postupak izručenja na području Velike Britanije reguliran je tzv. The Extradition Act 2003, kojim je u britanski pravni sustav implementiran institut europskog uhidbenog naloga, slično kao što je isti institut implementiran i u hrvatski pravni sustav Zakonom o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama Europske unije, pojašnjava odvjetnik Antonio Volarević, stručnjak za kazneno pravo i slučajeve iz gospodarskog kriminala.Volarević napominje da bi Velika Britanija u slučaju konačnog Brexita taj zakonodavni okvir mogla i suspendirati, iako je iz sigurnosnih razloga vrlo malo vjerojatno da bi se to moglo dogoditi u skorijem razdoblju.

„Ukoliko bi zaista postupak izručenja temeljem europskog uhidbenog naloga bio pokrenut, rok za izručenje uhićenika je 60 dana”, objašnjava Volarević koji napominje da osoba može i sama dati suglasnost na predaju. „Ako se to ne dogodi, postupak izručenja se provodi kroz nekoliko faza, od podnošenja samog europskog uhidbenog naloga, izdavanja certifikata o uzajamnosti, uhićenja, inicijalnog saslušanja te, možda i ključne faze, konačnog ekstradicijskog saslušanja na kojem će, ako je suditi po informacijama koje cirkuliraju medijima, već angažirani londonski odvjetnici Ivice Todorića imati mogućnost iznijeti argumente temeljem kojih će nastojati spriječiti njegovo izručenje Republici Hrvatskoj. Načelno su ti argumenti već naznačeni u objavama na blogu Ivice Todorića”, zaključuje Volarević.

 

www.dw.com

Related posts

Za one koji idu vani: Prvi koraci u Njemačkoj

Mostarac iz Švicarske kupuje nekadašnju Fabriku duhana Mostar

BHD Info Desk Administrator

Grupacija čiji je osnivač milijarder Richard Branson do sada u BiH uložila više od 40 miliona KM

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment