Kultura

„Reactivate Sarajevo“ u Ars Aeviju održao City Action Lab Workshop: Sarajevo može postati kulturni centar regiona

banner

Proteklih dana uspješno je održana “City Action Lab” radionica projekta Reactivate Sarajevo. Cilj je bio mapiranje postojećih potencijala, te razvijanje projekata kao konkretnih projektnih aktivnosti u oblasti arhitekture i urbanih transformacija s ciljem podizanja kvaliteta života i održivog razvoja Grada Sarajeva.

Inspiriran vizijom “aktivirajmo Sarajevo”, u želji mapiranja razvoja inovativnih i uspješnih rješenja, Workshop je okupio mlade stručnjake iz oblasti urbanizma, arhitekture, urbane sociologije i multimedija eksperte iz BiH, Švicarske, Srbije, Makedonije, Hrvatske, Njemačke i Južnoafričke Republike.

Sudionici su vodeći se vizijom da gradovi, pa tako i Sarajevo, danas predstavljaju najveći izazov u globalnom društvu jer se u njima koncentriraju ekonomski, okolišni i socijalni izazovi. Gradovi kao izvor ljudskih resursa i kao centri kreativnog djelovanja u isto vrijeme daju i najveću šansu za razvoj održivih i integralnih rješenja.

Workshop je rezultirao prvom interaktivnom 3D strateškom vizijom razvoja gradske zone i šireg centra grada, te je napravljen pilot plan integralnog umrežavanja postojeće kulturne, društvene, muzejske, saobraćajne i prostorne infrastructure. Učesnici su mapirali postojeće stanje i namjene objekata, javnih prostora, saobraćaja, te simboličnih lokacija kolektivnog sjećanja građana. Sudionici su zaključili da kroz razvijanje javne i kulturne infrastrukture Grad Sarajevo se može još jače promovirati kao kulturni centar regiona.

Osim toga organizirana su gostujuća predavanja i diskusije radnih materijala s eminentnim imenima iz oblasti kulture, arhitekture, urbanizma, poduzetništva, te vladinih i nevladinih organizacija.

Radionica je održana u saradnji s Muzejom savremene umjetnosti Ars Aevi pod pokroviteljstvom Gradonačelnika Abdulaha Skake, Gradske Uprave, Ars Aevi i Matice BiH.

Reactivate Sarajevo “City Action Lab” Workshop je nastavak saradnje ETH Zürich Urban-Think Tank katedre za arhitekturu i urbani dizajn, s Gradskom upravom Grada Sarajeva, Gradom Zürich, te dijasporskom organizacijom Matica BiH iz Züricha. Saradnja pomenutih partnera je pojačana i ozvaničena kroz Memorandum o razumijevanju u septembru 2017. godine.

Projekt Reactivate Sarajevo, započet 2015. godine, s podrškom i u saradnji s Gradom Sarajevo, Švicarskom nacionalnom naučnom fondacijom (SNSF) i Sekretarijatom za ekonomiju (SECO), Švicarskom Ambasadom u BiH, Gradom Zürich, Univerzitetima u Sarajevu i Beogradu, Maticom BiH i mnogim drugim internacionalnim i lokalnim partnerima.

Projekt Reactivate Sarajevo je zamišljen kao platforma za iniciranja inovativnih ideja, tehnologija i nove energije za razvoj Grada. Projekt je organizirao Forum i Simpozij u Sarajevu i Zürichu i predstavljen je u Zürichu, Grazu, Beogradu i Münchenu te na predavanjima širem svijeta. Projekt je prikazan i na prvom predstavljanju BiH na Venecijanskom bijenalu arhitekture 2016. godine s izložbom “Sarajevo Now“.

Related posts

Stockholm: Otvorena izložba “Children and Genocide”

Editor

Proširena potjernica Interpola za umjetninama iz Bosne i Hercegovine

BHD Info Desk Administrator

Ibrahim Osmanbašić – Predsjednik udruženja KNS: Umjetnost ne zaslužuje da bude na marginama društva

Editor

Leave a Comment