Moj stav

Za ne povjerovati: Ambasador BiH u Kraljevini Belgiji Draško Aćimović podnio ostavku

banner

Ambasador BiH u Kraljevini Belgiji Draško Aćimović podnio je ostavku na ovu funkciju, potvrđeno je Feni u Ambasadi BiH u Briselu.

Saopćenje ambasadora BiH prenosimo u cijelosti:

Nakon višemjesečnog  razmišljanja, analize cjelokupne situacije, ali i činjenice da se već duže vrijeme  Bosna i Hercegovina nalazi kako u političkoj, tako i u ekonomskoj krizi,  želim da Vas informišem da sam donio odluku da se povučem sa pozicije ambasadora Bosne i Hercegovine u Kraljevini Belgiji.

Poziciju ambasadora BiH sam prihvatio, poslije izuzetno uspješne karijere u inostranstvu, s ciljem aktivnog i odgovornog doprinosa u najavljivanim promjenama u zemlji, poboljšanju poslovnog ambijenta, cjelokupne ekonomske situacije kao i vraćanju povjerenja evropskih i međunarodnih partnera u Bosnu i Hercegovinu.

Ovom prilikom izdvajam samo neke inicijative koje su za vrijeme mog mandata pokrenute po prvi put u istoriji diplomatskih odnosa BiH-Kraljevina Belgija:

1.    Podrška Kraljevine Belgije Bosni i Hercegovini u procesu evropskih integracija je iz pasivnog statusa prešla u status aktivne podrške (dalje upitno zbog blokada i stagnacije u BiH)

2.    S obzirom na kompleksnost  sopstvenog mehanizma koordinacije i sličnosti sa BiH, sa Kraljevinom Belgijom je bila dogovorena stručna i svaka druga podrška za mehanizam koordinacije BiH uz učešće vodećih belgijskih stručnjaka iz navedene oblasti (nije prihvaćeno od strane BiH)

3.    Dogovorena i uspostavljena avionska linija Brisel-Sarajevo (trenutno obustavljena)

4.    Sa belgijskim institucijama po prvi put dogovorena konferencija na visokom nivou sa učešćem velikog broja zvaničnika, različitih institucija i partnera, između ostalog: interparlamentarne grupe dvije zemlje koja je reaktivirana nakon devet godina, ministara unutrašnjih poslova Republike Srpske, Federacije BiH, ministra bezbjednosti BiH sa belgijskim kolegama, kao i  predstavnika prirednih komora Republike Srpske i Federacije BiH kojima je bio dogovoren sastanak i sa potencijalnim investitorima (otkazano od strane BiH)

Na moju ličnu žalost, kao što je očigledno iz navedenog, malo toga je ostvareno jer je zbog političke krize u zemlji, nepovjerenja i opšte stagnacije na koju nas konstantno upozoravaju iz EU, izostala aktivnija uloga bh strane.

Kao odgovoran čovjek koji je uvijek nastojao stajati iza svojih riječi i djela, odlučio sam da se povučem sa pozicije ambasadora BiH u Kraljevini Belgiji i aktivnije uključim u politički život u Bosni i Hercegovini. Želja mi je da se stvaranjem preduslova za dijalog i kompromis, pokrenu pozitivni procesi i poboljša ekonomska situacija.

Uzimajući u obzir gore navedeno, molim da me u skladu sa Članom  4. Odluke o imenovanju ambasadora i drugih međunarodnih predstavnika Bosne i Hercegovine, razriješite sa pozicije ambasadora Bosne i Hercegovine u Kraljevini Belgiji.

Ovom prilikom želim da se zahvalim članovima Predsjedništva BiH na ukazanom povjerenju u prethodnom periodu.
S poštovanjem,
Draško Aćimović

Related posts

Otvoreno pismo Bošnjačko-američke nacionalne asocijacije Aleksi Bečiću, Zdravku Krivokapiću i Dritanu Abazoviću

Editor

Bosanskohercegovački gradjani iz dijaspore, povodom njenih nedavnih izjava pišu (PROTESTNU NOTU) predsjednici Republike Hrvatske Kolindi Grabar- Kitarović, pridružite se i vi prekopirajte pismo, potpišite ga i prosljedite na Ured predsjednice Republike Hrvatske.(ured@predsjednica.hr)

Urednik BiH Info Desk

Lobistička firma “McGinnis Lochridge” iz Teksasa, novi “savjetnik” RS za odnose sa BiH i međunarodnom zajednicom

Leave a Comment