BiH dijaspora

Bosanac Muhamed Mehmedović iz Srebrenice: Ugledni pilot Vojske Sjedinjenih Američkih Država

banner

Većina šestogodišnjaka u Americi je 1995. godine dane provodila igrajući se sa svojim društvom, gledajući animirane filmove i uživajući u životu, a za tada šestogodišnjeg Muhameda bijeg od tenkova, kroz šumu, u sigurnu zonu bila je dnevna zadaća. Ovaj Bosanac tražio je spas zajedno sa svojim ocem i hiljadama svojih sugrađana.

Muhamed kaže kako su avioni SAD spasili život njega i njegove porodice kada su dostavljali hranu i medicinske potrepštine tokom rata u kojem je počinjen genocid protiv njegovog naroda. Ovaj čin bio je inspiracija danas mladom pilotu da postane to što jeste, ugledni član Vojske SAD-a.

Tenkovi uništili poljoprivredna dobra i stoku

“Želio sam postati pilot i obrazovati se. Ali, još važnije, htio sam se odužiti Sjedinjenim Američkim Državama. Toliko su dali meni i mojoj porodici da bi nas na kraju spasili. Mislim da to dugujem SAD-u”, kaže Mehemedović, koji je rođen u Srebrenici, gradu gdje su živjeli muslimani nad kojima je počinjen genocid.

Zavladala je velika glad. Sjedinjene Američke Države su nam pomagale u periodu od 1992. do 1995. godine. Iz aviona je izbacivana hrana po koju su išli moj otac i rođaci”, sjeća se mladi pilot.

Na kraju, kako kaže, SAD su spasile njegov život. U Sreberenici je, priča, mnogo ljudi živjelo od poljoprivrede, ali su tenkovi uništili sva poljoprivredna dobra i stoku.

“Izbjeglištvo je bilo velika borba. Osim mene, tu su još bili moj otac, mama, brat, moja nana, njenih pet sinova i dvije kćerke. Gađali su nas dok smo bježali. Srbi su ubijali samo muške članove, jer će na taj način uništiti buduće generacije. Na kraju, ubili su više od 8.000 muškaraca i djece. Više od 80 posto njih su bili moja uža ili šira familija”, kaže Mehmedović.

Od pet sinova, koje je njegova nana imala, samo dvojica su uspjela stići do Tuzle, gdje su mnogi srebrenički Bošnjaci pronašli sigurno utočište.

“Godine 2000. je bio program za imigrante koji žele doći u SAD. Mi se nismo željeli vratiti u Srebrenicu, koja je ostala pusta, bez ičega. Odlučili smo se prijaviti za odlazak u SAD. Dvije godine kasnije, stigli smo u St. Luis kod mojih rođaka koji su došli šest mjeseci ranije”, sjeća se Muahmed.

Ubrzo nakon dolaska, Muhamed i njegov brat krenuli su u školu. Nakon tri mjeseca, naučili su osnovne stvari iz engleskog, tako da su se počeli bez problema sznalaziti. Nakon završene osovne škole, 2004. godine Muhamed je krenuo u srednju školu, u kojoj je imao odlične ocjene. U slobodno vrijeme, trenirao je hrvanje, nogomet i radio u jednoj prodavnici elektronike.

“Moja priča je samo jedna od mnogih”

“Želio sam biti pilot, ali ne onaj vojni. Rekli su mi da se prijavim u Zračne snage. Bio je to veliki izazov za mene. Pitao sam se kako ću reći roditeljima za svoju odluku. Pobjegli smo od rata, a ja se prijavljujem ponovo u oružane snage. Niko mi nije garantovao da neću biti poslan u jednu takvu ratnu zonu iz koje sam pobjegao”, kaže Mehmedović.

Sa roditeljima, ovaj Srebreničanin već se bio prijavio u Zračne snage SAD-a, u koje je bez problema primljen. Četiri godine poslije, Muhamed kaže kako se nije pokajao. Trenutno je pilot aviona koji prevozi vojnike. Nakon toga, počet će trening dostave hrane u zaraćena područja.

“U mom slučaju, nečiji posao je napravio veliku razliku i odredio moju sudbinu i sudbinu moje porodice. U St. Louisu žive hiljade Bosanaca i Hercegovaca. Moja priča samo je jedna od mnogih”, govori Muhamed i kaže kako uvijek dolazi u BiH kada može.

Porodica Mehmedović u SAD-u posjeduje vlastitu firmu za transport i vlastitu kuću. Muhamed je nedavno postao i amidža i zbog toga je veoma sretan.

“Nastavit ću pričati svoju priču, ne zbog toga što je možda tužna, već zbog toga što je ona dokaz pobjede nad beznađem i napretka u životu. Koristit ću je uvijek kada trebam nekoga motivirati u životu da krene naprijed”, kaže Muahmed Mehmedović, Srebreničanin koji je preživio genocid i postao pilot Zračnih snaga SAD-a.

 

 

Klix.ba

Related posts

CIK: Brojanje glasačkih listića iz dijaspore još nije počelo

BHD Info Desk Administrator

Međunarodni sajam knjige u Sarajevu: Među izlagačima organizacija kulturnog karaktera iz dijaspore

Urednik BiH Info Desk

Maribor: Inicijativa o osnivanju Bosanskog Akademskog Društva u Sloveniji

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment