BiH dijaspora

SAD će deportirati Olivera Dragića iz Ohia optuženog za sudjelovanje u genocidu u Srebrenici

banner

Vlada SAD optužila je prošle godine Olivera Dragića u Akronu, Ohio kada je otkriveno da je bio pripadnik specijalnih jedinica u Bosni i da je na prijevaru ušao u Sjedinjene države kao izbjeglica, tvrdeći kako je bio žrtva rata

Muškarac iz Ohia optužen da je bio pripadnik paravojne policije koja je sudjelovala 1995. u srbijanskom genocide preko 8.000 Bošnjaka  u Srebrenici, bit će deportiran iz SAD prema sporazumu o priznanju krivnje jučer na američkome Saveznom sudu.

Vlada SAD optužila je prošle godine Olivera Dragića u Akronu, Ohio kada je otkriveno da je bio pripadnik specijalnih jedinica u Bosni i da je na prijevaru ušao u Sjedinjene države kao izbjeglica, tvrdeći kako je bio žrtva rata. Dragić (42) je jedan od nekoliko muškaraca u sjevernom Ohiu koje su tužitelji optužili posljednjih godina da su prikrivali svoju uključenost u rat u Bosni prigodom ulaska u SAD. Dragić je priznao lažne iskaze, no poriče kako su on i njegove policijske jedinice sudjelovale u ratnim zločinima blizu Srebrenice 1995., rekao je Dragićev branitelj Darin Thompson.

Tokom  rata u Bosni 1992. do ’95. preko 8.000 muslimanskih muškaraca i dječaka ubile su jedinice bosanskih Srba pod komandom  bivšeg generala Ratka Mladića u Srebrenici u julu 1995. i to je najgore masovno ubojstvo na evropskom tlu nakon Drugog svjetskog rata. Vlada SAD-a navodi kako je Dragićeva paravojna policija bila razmještena okolo Srebrenice kako bi pronašla preživjele i spriječila njihov bijeg.

Related posts

ACBH President Ajla Delkic: Lord Ashdown remained loyal to Bosnia until the end

Institut za istraživanje genocida Kanada: Obustavite istragu protiv Amira ef. Mahića

Urednik BiH Info Desk

Sudac ukinuo američko državljanstvo Rasemi Handanović

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment