BiH dijaspora

Otišao je jedan od nas, na bolji svijet preselio je veliki humanista iz Makedonije Dr. Mustafa Ćustović

Nakon kraće bolesti, u Makedoniji je je juče na Ahiret  preselio Dr. Mustafa Ćustović donedavni  predsjednik Merhameta Makedonije, veliki humanista i prije svega  čovjek, koji je tokom  svog života nesebično pomagao sve one kojima je pomoć bila zaista potrebna.

Porodici rahmetli Dr. Mustafe Ćustovića  i Merhametu Makedonije upućujemo iskreno saučešće.

Bosnia Appeal i BHDINFODESK – BIRMINGHAM

Umjesto In Memoriam: prenosimo vam ovaj tekst je objavljen u bh. medijima krajem aprila 2014g.

 

Dr. Mustafa Ćustović  predsjednik Merhameta Makedonije: Za koju godinu makedonski Merhamet neće imati o kome da brine

 

Nekoliko hiljada Bošnjaka je ostalo u gradovima i oni su u zaista teškoj situaciji, bez posla, zemlje i bilo kakavih prihoda i vjerujte da bi bez pomoći Bosnjaka iz dijaspore i našeg Merhameta teško preživjeli.

Prema zadnjim dostupnim podacima, u Makedoniji živi preko 30.000 Bošnjaka, a pretežno su skoncentrisani u selima oko Skoplja, Velesa i Prilepa. Kao i većini stanovnika Makedonije, ni Bošnjacima u ovoj teškoj ekonomskoj krizi ne cvjetaju ruže. Kako žive Bošnjaci u Makedoniji pitali smo predsjednika Merhameta u ovoj zemlji dr. Mustafu Ćustovića, koji je zbog prirode svog humanitarnog posla u svakodnevnom kontaktu sa sa svojim narodom:

“Gledajte, ako se ova ekonomska kriza nastavi, za koju godinu makedonski Merhamet neće imati o kome da brine, jer mladi Bošnjaci usljed takve situacije  idu trbuhom za kruhom i masovno se iseljavaju u potrazi za boljim životom. U kućama ostaje pretežno starija populacija koja se bavi uzgojem duhana, poljoprivredom i stočarstvom. Nekoliko hiljada Bošnjaka je ostalo u gradovima i oni su u zaista teškoj situaciji, bez posla, zemlje i bilo kakavih prihoda i vjerujte da bi bez pomoći Bosnjaka iz dijaspore i našeg Merhameta teško preživjeli. Od vlade Makedonije nema neke velike pomoći jer je Makedonija u sličnoj ekonomskoj situaciji kao Albanija, Kosovo te Bosna i Hercegovina.”

Da li se postojeće ekonomsko stanje odražava i na druge sfere života Bosnjaka u Makedoniji?

“Naravno da se odražava, sve pore života Bošnjaka su ugožene, politički smo nebitan faktor u Makedoniji, sa radom je prestao Kulturni Bošnjački centar u Skoplju, stali su radovi na rekonstrukciji Bosnjackog turbeta u naselju Gazi Baba u Skoplju, pored toga prestali su postojati fudbalski i bokserski klub Sloga koji su u svojim redovima okupljali mlade Bošnjake. Jedino što se uspjelo održati je polusatna emisija na bosanskome jeziku “Sehara”, koja se emituje na drugom kanalu MTV-a dva puta sedmično. Vjerske institucije Bošnjaka u Makedoniji nema, jer po Ustavu, oni su u sklopu Islamske zajednice Makedonije u Skoplju, ali imaju svoje vjerske objekte: džamije, džematske odbore, bošnjačke imame, džematlije i mezare.”

Da se vratimo Merhametu i tome kako makedonski ogranak pomaže Bošnjake u ovoj zemlji, kakve akcije vodite?

“Makedonski Merhamet je usko vezan za centralu u Sarajevu. Jedan od naših najznačajnih projekata je Akcija”Kurban” koju sprovodimo od samog

početka rada” Merhameta”. U okviru te akcije, svake godine obezbjeđujemo kurbansko meso koje podijelimo vjernicima za vrijeme Kurban-bajrama. Osim toga, za vrijeme ramazana svake godine sprovodimo akciju organiziranja zajedničkih iftara, na kojim prikupljamo pomoć za najugroženije članove zajednice. U okviru zdravstvene zaštite socijalno najugroženijih Bošnjaka  (Projekat “Kućna njega”) organizira i zdravstvene preglede, pomaže pri dijagnosticiranju i liječenju, nabavci i kupovini lijekova, a u teškim situacijama pomaže pri kliničkom hospitaliziranju najsiromašnijih Bošnjaka. Organizirali smo i Akciju za podjelu obuće i odeće osobama u stanju socijalne potrebe. Naravno, ovo sve što prikupimo nije dovoljno, i ja koristim priliku da apeliram na humanitarne orgnizacije u bh. dijaspori te naše građane koji žive van domovine da pomognu Bošnjacima u Makedoniji. Kontakt mail je mustafa.custovic@yahoo.com a telefon je 0038971730578”

 

antarfile

Humana misija

Muslimansko dobrotvorno društvo “Merhamet” Makedonije osnovano je 25. juna 2007. godine sa sjedištem u gradu Berovo. Osnivanjem “Merhameta” u Makedoniji, bosanskohercegovački muslimani, odnosno Bošnjaci, u ovoj zemlji dobili su i svoju prvu nevladinu organizaciju. Jedna od uloga “Merhameta”jeste i čuvanje nacionalnog identiteta, kulturnih vrijednosti, ali i dostojanstva Bošnjaka koji žive u Makedoniji.

Predsjednik “Merhameta”Makedonije dr. Mustafa Ćustović naglašava da je razlog tome što je sjedište ove organizacije  u istočnoj Makedoniji činjenica da na tom području živi poprilično veliki broj Bošnjaka i pripadnika ostalih etničkih zajednica islamske vjeroispovijesti koji su u stanju socijalne potrebe. Pored dr. Mustafe Ćustovića, osnivači makedonskog ”Merhameta” su: Ćamila Crnovršanin-Ćustović, Avdija Kujundžić, Đula Hasanagić, Beza Ćustović, Sead Pilov i Nedžip Grutkov.

 

Pripremio:

BHDINFODESK – BIRMINGHAM

 

Related posts

Baronesa Arminka Helić: Da nije bilo rata, predavala bih Šekspira u BiH

BHD Info Desk Administrator

Bajram među Bošnjacima u dijaspori: Impresivni bajramski prizori u Stuttgartu

Urednik BiH Info Desk

Anketa u Austriji: Priznata nacionalna manjina je garant očuvanja bh. identiteta

Editor

Leave a Comment