BiH dijaspora

Minhen: Održan prvi seminar Mreže mladih dijaspore

banner

Uprava za vanjske poslove i dijasporu Rijaseta IZ je u Minhenu u džematu Fedžr organizovala prvi seminar mreže mladih dijaspore s ciljem uvezivanja mladih Bošnjaka i Bošnjakinja u dijaspori, te im na taj način ukazati na značaj očuvanja Bošnjačkog identiteta i bosanskog jezika.

Na seminaru je učestvovalo 60 mladih ljudi iz Austrije, Njemačke i Norveške. Krovne organizacije islamske zajednice Bošnjaka navedenih država su poslali svoju omladinu da učestvuju u dvodnevnom seminaru sa ciljem osnivanja, odnosno, formiranja Mreže mladih dijaspore, i uvezivanja mladih Bošnjaka i Bošnjakinja u dijaspori ukazavši im na očuvanje identiteta i jezika.

Program za mlade je bio obilan a u njemu su učestvovali: i Rifat ef. Fetić, šef Kancelarije reisu-l-uleme, Valdet Peštalić-trener konsultant, Ermin ef. Zahirović koordinator Mreže mladih Kakanj, Maid ef. Aladžuz koordinator Mreže mladih Hadžići, Ismet Bećar i Latif Močević. U radionicama koje su izvedene, kao i u cjelokupnom programu učestvovao je dio omladine Mreže mladih Muftijstva sarajevskog koji su uz svoja iskustva i ideje približili ideju Mreže mladih omladini dijaspore.

Prije dolaska u Minhen, koordinatori i omladina su imali priliku posjetiti džemat u Rosenheimu gdje su se družili sa omladinom i nastavili put Minhena.

Nakon programa upriličena su zajednička druženja i obilazak grada.

Related posts

IGK Kanada: Suverena država BiH rezultat je patriotske borbe pripadnika Armije Republike BiH

Editor

Brčko: Biznis forum „Dijaspora za partnerstvo“

Editor

Bivši logoraš Satko Mujagić iz Holandije, policiji prijavio Dodika zbog govora mržnje

Editor

Leave a Comment