BiH dijaspora

Minhen: Održan prvi seminar Mreže mladih dijaspore

Uprava za vanjske poslove i dijasporu Rijaseta IZ je u Minhenu u džematu Fedžr organizovala prvi seminar mreže mladih dijaspore s ciljem uvezivanja mladih Bošnjaka i Bošnjakinja u dijaspori, te im na taj način ukazati na značaj očuvanja Bošnjačkog identiteta i bosanskog jezika.

Na seminaru je učestvovalo 60 mladih ljudi iz Austrije, Njemačke i Norveške. Krovne organizacije islamske zajednice Bošnjaka navedenih država su poslali svoju omladinu da učestvuju u dvodnevnom seminaru sa ciljem osnivanja, odnosno, formiranja Mreže mladih dijaspore, i uvezivanja mladih Bošnjaka i Bošnjakinja u dijaspori ukazavši im na očuvanje identiteta i jezika.

Program za mlade je bio obilan a u njemu su učestvovali: i Rifat ef. Fetić, šef Kancelarije reisu-l-uleme, Valdet Peštalić-trener konsultant, Ermin ef. Zahirović koordinator Mreže mladih Kakanj, Maid ef. Aladžuz koordinator Mreže mladih Hadžići, Ismet Bećar i Latif Močević. U radionicama koje su izvedene, kao i u cjelokupnom programu učestvovao je dio omladine Mreže mladih Muftijstva sarajevskog koji su uz svoja iskustva i ideje približili ideju Mreže mladih omladini dijaspore.

Prije dolaska u Minhen, koordinatori i omladina su imali priliku posjetiti džemat u Rosenheimu gdje su se družili sa omladinom i nastavili put Minhena.

Nakon programa upriličena su zajednička druženja i obilazak grada.

Related posts

Njemačka: Željko Komšić prisustvovao dodjeli nagrade „Hamza Kurtović Award – C&E obrazovanje i sport“ u Hanauu

Editor

U Rijeci i Poreču i obilježen Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine

Editor

VM BiH: Aerodrom Sarajevo otvoren naredna dva dana za povratak bh. državljana iz Britanije i Švedske

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment