Pogledi

Nova godina u Sarajevu: Ponosan na svoj grad, baš je onakav za kakvog sam se borio…

banner

Zvali su me još prije par dana i opet sinoć, moji dobri prijatelji da zajedno slavimo N.G. negdje u kafani… Vješto sam to izbjegavao, pravdajući se ma ko neću nigdje, možda da malo sletim do grada, ko eto da vidim šatro kako grad diše. I bi baš tako… Na Vrbanji prve “barikade” moraću okolo preko malog mosta na Vilsu u nepreglednoj koloni koja nije imala ni početka ni kraja.

Nije trebalo puno da shvatim da sam okružen ljudima gdje je ekavica, ikavica, ijekavica pomješana sa stranim jezicima sinhronizovana u jednu lijepu pjesmu zbog koje su svi tu ko jedno, nasmijani i veseli. Gužvu u kojoj niko nije bio nervozan, nije mogla prekriti ni magla, ni razbiti crkvena zvona, niti zapaliti vatromet sa Holiday Inn-a. I nije mi trebalo puno da krenem nazad, onako zadovoljan, koliko mi je trebalo da dodjem na čistac. Krenem do Vojne bolnice pa preko Skenderije… I ponovo svi ti jezici i opet rijeka ljudi, samo ovaj put uzvodno prema gradu, kontra Miljacki.

Sa suzama u očima bojim se hoće li moći svi stati, ima li grad toliku dušu sve te ljude primiti… Dok Čola u pozadini pjeva, nastavljam jer znam da hoće, ponosan na svoj grad, baš onakav za kakvog sam se borio…

Ake Čerkez

Related posts

Stranci dali rok za dogovor oko Izbornog zakona: U februaru ili rješenje ili kraj euroatlanskog puta

Londonski pogled Mostarke Amne Dumpor na predstojeće izbore u gradu na Neretvi

Editor

Kad bismo revidirali doktorate, ne bi imao ko da predaje studentima

Leave a Comment