Pogledi

Nova godina u Sarajevu: Ponosan na svoj grad, baš je onakav za kakvog sam se borio…

banner

Zvali su me još prije par dana i opet sinoć, moji dobri prijatelji da zajedno slavimo N.G. negdje u kafani… Vješto sam to izbjegavao, pravdajući se ma ko neću nigdje, možda da malo sletim do grada, ko eto da vidim šatro kako grad diše. I bi baš tako… Na Vrbanji prve “barikade” moraću okolo preko malog mosta na Vilsu u nepreglednoj koloni koja nije imala ni početka ni kraja.

Nije trebalo puno da shvatim da sam okružen ljudima gdje je ekavica, ikavica, ijekavica pomješana sa stranim jezicima sinhronizovana u jednu lijepu pjesmu zbog koje su svi tu ko jedno, nasmijani i veseli. Gužvu u kojoj niko nije bio nervozan, nije mogla prekriti ni magla, ni razbiti crkvena zvona, niti zapaliti vatromet sa Holiday Inn-a. I nije mi trebalo puno da krenem nazad, onako zadovoljan, koliko mi je trebalo da dodjem na čistac. Krenem do Vojne bolnice pa preko Skenderije… I ponovo svi ti jezici i opet rijeka ljudi, samo ovaj put uzvodno prema gradu, kontra Miljacki.

Sa suzama u očima bojim se hoće li moći svi stati, ima li grad toliku dušu sve te ljude primiti… Dok Čola u pozadini pjeva, nastavljam jer znam da hoće, ponosan na svoj grad, baš onakav za kakvog sam se borio…

Ake Čerkez

Related posts

ČEKAJ MAGARČE DOK TRAVA NARASTE

Urednik BiH Info Desk

State department: Velike poteškoće za ulaganje u BiH iz inostranstva

Urednik BiH Info Desk

Biskup Perić: Iz Hercegovine u zadnjih pet godina iselilo 15.000 katolika

Leave a Comment