BiH dijaspora

DANI DIJASPORE „ŽIVINICE 2017“: SVI – ZA BOLJE I PERSPEKTIVNIJE ŽIVINICE!

banner

POHVALE NAČELNIKU KAMENJAKOVIĆU ZA ODLIČAN PROGRAM I DOBRU ORGANIZACIJU

U organizaciji i pod pokroviteljstvom načelnika Općine Živinice dr.sc. Samira Kamenjakovića, od 25. do 30. decembra 2017. godine održana je manifestacija Dani dijaspore Općine Živinice.

Petodnevni, izuzetno bogat kulturni, istorijski, edukativni, privredni, sportski i zabavni program privukao je pažnju velikog broja posjetilaca, a poruka manifestacije je: Živiničani i njihovi prijatelji, ma gdje živjeli su jedno i samo zajedno mogu svoj grad i svoj zavičaj učiniti još ljepšim i pespektivnijim u budućnosti.

Dani dijaspore u Živinicama počeli su u ponedjeljak, 25. decembra 2017, otkrivanjem spomen ploče Bosanske dinastije Kotromanići uz historijski čas, a nastavljeni svečanim defileom orkestra limene glazbe Živinice ulicom Alije Izetbegovića do BKC Živinice u kome je otvorena izložba slika Likovne kolonije Živinice 2017 i izložba rukotvorina starih zanata. Nakon svečanog otvaranja manifestacije, u velikoj sali BKC uslijedilo je veče folklora i sevdaha na kome su učesnici svojim umijećem oduševili sve prisutne.

Drugi dan manifestacije koji je održan u utorak, 26. decembra 2017. godine počeo je izlaganjem na temu „Bošnjačka dijaspora“ koje je održao dr. Esnaf Begić. Nakon toga održana je panel diskusija, na temu: Unapređenje lokalnog ekonomskog razvoja kroz zajedničku saradnju sa dijasporom“, na kojoj su učestvovali: predstavnici dijaspore, Suad Bešlić, Fahrudin Umihanić, Sead Graf Kozličić, Haris Halilović, šef projekta USAID Jačanje uloge dijaspore u ekonomskom razvoju BiH Sanjin Arifagić, predsjednik grupacije „Naša perspektiva“ Armin Alijagić, predstavnici poslodavaca općine Živinice, općinski načelnik i šefovi službi. Uslijedio je sajam tradicionalnih bosanskih jela UG PREC Živinice, a nakon toga javna tribina „Bosna i Hercegovina u srcu“ na kojoj su govorili bivši general Armije RBiH Atif Dudaković i Halilović Nezim Muderis. Velika sala BKC bila je dupke puna.

U srijedu, 27. decembra 2017. godine, prvo je, u 10 sati i 30 minuta otvorena Dječija likovna kolonija čiji rezultati su se mogli pogledati od 18 sati. U međuvremenu je održano predavanje na temu Očuvanje maternjeg jezika i identiteta građana BiH u dijaspori. O značaju očuvanja maternjeg jezika i identiteta građana BiH u dijaspori, posebno mladih i djece govorio je Haris Halilović, predsjednik Saveza dopunskih škola BiH i bivši generalni konzul BiH u Stuttgatu, predsjednik SSD BiH Hasan Šehović, Suad Bešlić, Kemal Bašić i Ermin Mujabašić, književnici, te općinski načelnik dr. Samir Kamenjaković. Nakon toga, u velikoj sali BKC uslijedila je „Novogodišnja bajka“, program za djecu i podjela novogodišnjih paketića najmlađima.

Četvrtak je bio rezervisan za sportske aktivnosti. Prvo je upriličena posjeta Streljačkom sportskom klubu Konjuh Živinice u Ciljugama, a od 16 sati i 30 minuta revijalni malonogometni turnir, na kome su učestvovale ekipe dijaspore, privrednika, općine Živinice i ekipa novinara i reprezentativaca BiH. Kao što se i očekivalo, najbolja na turniru bila je ekipa novinara za koju su nastupali sadašnji i bivši reprezentativci Bosne i Hercegovine.

Ovogodišnji Dani dijaspore u Živinicama bili su odlično organizovani i veoma sadržajni. Sve pohvale načelniku Kamenjakoviću i njegovim saradnicima.

H.H.

Related posts

Korekcije u predloženom budžetu FBiH “teške” 11 miliona, ukupna suma ista

Admin1

Australija: Edhem Čustović osnovao fondaciju za mlade “BH Future Foundation”

Editor

Gospodine Inzko ne dozvolite da vas istorija upamti kao nekog ko nije uspio

Editor

Leave a Comment