Sport

U izradi monografija Bordo vremeplov autora Semira Zilića: Historija FK Sarajevo na jednom mjestu

banner

Knjiga „Bordo vremeplov: Historija FK Sarajevo“ jedinstvena je monografija o historijatu Fudbalskog kluba Sarajevo. FK Sarajevo je jedan od najuspješnijih sportskih kolektiva u Bosni i Hercegovini koji iza sebe ima armiju navijača i članova. Sa više od 8.500 aktivnih članova, FK Sarajevo je rekorder među sportskim kolektivima u našoj državi. Informaciju više o ovom zahtjevnom projektu dobili smo od autora Semira Zilića koji je za agenciju BHDINFODESK kazao:

“FK Sarajevo je osnovan 24. oktobra 1946. godine i kroz svoju historiju dao je svom gradu i državi veliki broj istaknutih sportista i sportskih radnika te kao takav predstavlja jedan od simbola našeg glavnog grada. Posljednja monografija o ovom velikom klubu izdata je, sada već davne, 1976. godine povodom tridesete godišnjice od osnivanja kluba. Činjenica da je od tada prošlo više od četiri decenije, te da je bordo klub u međuvremenu napravio mnogo uspjeha koji nisu ostali zabilježeni na papiru, bila je motiv za mene, kao autora ovog djela da se posvetim jednom tako velikom projektu, kao što je pisanje monografije FK Sarajevo. Proces stvaranja ove monografije zahtijevao je prikupljanje kompletne arhivske građe, koja je uključivala izvještaje sa svih zvaničnih utakmica FK Sarajevo od 1946. do 2017. godine, kao i autentičnih fotografija sa utakmica. Tom projektu posvetio sam se sa istom količinom ljubavi i emocija koje osjećam prema FK Sarajevo, klubu za koji sam vezan od prvog dana svog rođenja, a sam proces počeo je 2005. godine i trajao je punih deset godina. „Bordo vremeplov“ nudi precizan hronološki pregled kompletne klupske historije, a koncipiran je kroz trinaest poglavlja koji govore o svakoj pojedinačnoj sezoni. Na 492 stranice, uz preko 300 autentičnih fotografija, „Bordo vremeplov“ donosi priču o svim bitnijim dešavanjima u klubu, kao i precizne izvještaje sa svih 2.370 odigranih zvaničnih utakmica u periodu od osnivanja kluba, a zaključno sa posljednjom utakmicom takmičarske sezone 2016/17. Pored toga, „Bordo vremeplov“ nudi i detaljan pregled svih statističkih podataka o klubu, te o pojedinačnim učincima fudbalera. Kroz kompletnu knjigu, pojedinačno su predstavljeni svi fudbaleri i treneri koji su dali svoj lični doprinos u stvaranju historije ovog kolektiva, kao i priču o neizostavnim segmentima koji čine FK Sarajevo, a to su Olimpijski stadion „Asim Ferhatović Hase“, navijači FK Sarajevo, Akademija FK Sarajevo i Škola fudbala „Asim Ferhatović Hase“.

Inače, recenzenti knjige su tri proslavljena fudbalera Sarajeva iz tri različite epohe klupske historije: Vahidin Musemić, najbolji strijelac prve šampionske generacije iz 1967. godine, Mehmed Janjoš, standardni prvotimac druge šampionske generacije iz 1985. godine i Emir Obuća, najbolji strijelac četvrte šampionske generacije iz 2007. godine.

Kako naručiti „Bordo vremeplov“?

Zainteresovani, knjigu mogu naručiti već danas, a plaćanjem unaprijed direktno pomažete  da se pokriju troškovi potrebni za štampanje i izdavanje ove publikacije. Planirani tiraž monografije je 500 primjeraka, a u zavisnosti od broja narudžbi, te pozitivnog odgovora potencijalnih sponzora i pokrovitelja ovog projekta, moguće je da isti bude i uvećan.

Narudžbu možete izvršiti putem facebook profila, kao i telefona, a plaćanje bi se vršilo prema dogovoru.

BORDO VREMEPLOV: Historija FK Sarajevo – https://www.fb.com/bordovremeplov
100 KM
+387 61 398 495 (GSM, SMS, Viber)
hz.semir@gmail.com

Related posts

Izrael: Lana Pudar je osvojila srebrenu medalju u disciplini 50 metara 

Copo Sejo

Potvrđeno iz NS/FS/BiH: Senad Lulić se vraća u reprezentaciju

Urednik BiH Info Desk

FIFA: Svjetsko klupsko prvenstvo starta 2021. godine

Editor

Leave a Comment