Sport

Nedžad Husić peti na Olimpijskim igrama: Sarajlija ispisao historiju u Tokiju

banner

Pred odlazak olimpijskog tima Bosne i Hercegovine u Tokijo, najavili smo da bi taekwondoista Nedžad Husić mogao iznenaditi. I to nije bio “pucanj u prazno”.

Husić je imao teniskim žargonom dvije meč lopte za pobjedničko postolje, ali nije uspio postati prvi sportista koji je BiH donio medalju sa Olimpijade.

Prvo je u polufinalu poražen od Uzbekistanca Ulugbeka Rashitova (5:28), a potom je u borbi za bronzanu medalju potpisao kapitulaciju protiv Hakana Recbera iz Turske (13:22).

Uprkos porazima Husić je ispisao historiju osvojivši peto mjesto, što je najbolji plasman za BiH na Olimpijadama svih vremena.

Nedžad Husić je rođen 15. septembra 2001. godine u Sarajevu, a član je Taekwondo kluba Novi Grad iz Sarajeva.

Jedan od najbolji teakwandoista kojeg je BiH ikada imala dokazao se još u omladinskim kategorijama, a ima bronzane medalje sa Svjetskog juniorskog i U-21 Evropskog prvenstva.

Prije dvije godine stigao je do četvrtfinala Svjetskog seniorskog prvenstva u Manchesteru, što je predstavljalo prvorazrednu senzaciju (Recber je i tada osvojio bronzanu medalju).

Najbolji rezultat u karijeri ostvario je ove godine kada je u Sofiji postao viceprvak Evrope. Plasman na OI osigurao je pobjedom u olimpijskim kvalifikacijama.

Osvojio je i brojne medalje na međunarodnim takmičenjima među kojima se izdvaja i zlatna juniroska medalja sa President Cupa (Solun 2018) i srebrena seniorska medalja na G1 turniru Galeb Open (Srbija 2019).

Nosilac je crnog pojasa 3. dan. Taekwondoom se počeo baviti s tri godine, te je od samih početaka pokazivao veliki potencijal.

Njegov otac Haris Husić, ujedno i trener (sarađuje i sa Belminom Berberovićem) priželjkivao je da sin izbori plasman na Olimpijadu u Pariz 2024. godine, ali je Nedžad imao drugačije planove.

Podsjetimo, prethodno je najbolji plasman na Olimpijadama za našu zemlju držao strijelac Nedžad Fazlija, koji je u Sidneyju, 2000. godine, u disciplini 10m vazdušna puška zauzeo šesto mjesto.

Vjerujemo da se Husić neće zaustaviti na petom mjestu iz Tokija i da će za tri godine na Olimpijadi u Parizu otići bar dva koraka dalje, te se domaći medalje. U Japanu je pokazao da može, a Francuska će biti prilika da to i potvrdi. Sretno!

Izvor: Faktor | Nedžad Husić peti na Olimpijskim igrama: Sarajlija ispisao historiju u Tokiju

Related posts

Završen Evropski omladinski festival – EYOF 2019., iz BiH poslana poruka mira

Editor

Zijad Švrakić: Na kampu u Antaliji brojni skauti imali su šta vidjeti

Editor

Jedan od najboljih igrača Maribora Dino Hotić postaje novi Zmaj?

Editor

Leave a Comment