BiH dijaspora

Holandija: Optužbe za pronevjeru novca u Srebrenici posvađale nevladin sektor

banner

Mirovno vijeće PAX, utjecajna holandska nevladina organizacija, koja se više od dvije decenije bori za prava žrtava genocida u Srebrenici te ustrajno stoji iza organizacije komemorativnog skupa 11 jula u Den Haagu, povukla se iz organizacionog odbora tog skupa, saznaje Dnevni avaz.

Nakon gašenja organizacije ”Stari Most” to je još jedan udarac saradnji holandskog, probosanski opredijeljenog nevladinog sektora s bosanskohercegovačkim organizacijama u Holandiji.

Nesporazumi su počeli nakon otvaranja Muzeja i stalne postavke ”Srebrenički genocid-neuspjeh međunarodne zajednice” u Memorijalnom centru Potočari, 9. februara prošle godine.

Projekat je bio kandidiran od dvije holandske organizacije, Memorijalnog centra Kamp Westerbork i Mirovnog vijeća PAX za koji su dobili 1,5 miliona eura subsidije od holandske vlade.

To je bilo previše za Edvina Gilteja (Edwina Giltay), holandskog pisca i publicistu, bivšeg aktivistu ”Starog Mosta” pa je zatražio od Ministarstva vanjskih poslova Holandije javnu objavu utroška novca, pozivajući se na Zakon o javnosti podataka državne uprave.

Kada su podaci objavljeni na internetu prošloga ljeta s više strana stigle su osude da je riječ o bogaćenju holandskog nevladinog sektora na tragediji Srebrenice u kojoj narod živi u siromaštvu. Za ilustraciju, dnevna tarifa čelnih ljudi PAX i Kampa Westerbork na ovom projektu iznosila je od 546 do 720 eura! Za Šefkiju Hadžiarapovića iz Ajthovena, Srebreničanina i dugogodišnjeg aktivistu komemoracije u Den Haagu povlačenje PAX-a je ”logična posljedica”.

– To je rezulat dugogodišnjih sukoba pojedinih članova ‘Starog mosta’ s organizacijom PAX zbog utroška novca i transparentosti u njihovom radu. Mi smo jednom posredovali i sukob se izgladio pa su nastavili raditi s nama u odboru. PAX-ovi projekti su dobro plaćani, znamo to a kada su objelodanjeni finansijski izvještaji o posljednjem u Memorijalnom centru Potočari, PAX i gospodin Dion van den Berg su odlučili da ne žele raditi s tim ljudima i organizacijama koje su to pokrenule. Ukoliko oni želi i dalje s nama raditi, što se nas tiče, vrata su im otvorena a svoje sukobe neka rješavaju međusobno”, rekao nam je Šefkija Hadžiarapović, uz opasku da je PAX uradio mnogo stvari jer je imao i pare i profesionalce.

– Mi smo se njima zahvalili i rekli da smo otvoreni u eventualnim projektima za BiH i Srebrenicu. U svakom slučaju komemoracija ide dalje i tu ćemo ustrajati. Koga nema bez njega se može”, dodao je Hadžiarapović.

Dion van den Berg iz organizacije PAX potvrdio je naša saznanja.

”Da, tačno je, povukli smo se. Znate, diskusije o nama i našem projektu u Memorijalnom centru Potočari urušile su atmosferu u komitetu koji je organizirao komemoraciju u Den Haagu, premda je naš projekt u Potočarima bio posve odvojen od toga. Drugi su neprestano iznosili kritiku što je otežavalo cijeli proces, pa se PAX zbog svega povukao. Nadamo se povratku mira u i oko komiteta koji stoji iza organizacije skupa 11. jula u Den Haagu, rekao je za Dnevni avaz Dion van den Berg, viši politički savjetnik organizacije PAX.

U međuvremenu pronađene su dvije nove holandske organizacije koje su se uključile u organizacioni odbor komemoracije 11. jula u Den Haagu i njeno održavanje nije ugroženo.

Related posts

Institut za istraživanje genocida Kanada: Podržavamo sutrašnje proteste ispred OHR-a

BHD Info Desk Administrator

IGK: Pažljivo razmatramo situaciju u BiH poručio remijer Kanade Justin Trudeau

Urednik BiH Info Desk

Razlog više da se registrujete: Najmanju korist od glasanja poštom na izborima 2018. imale su probosanske stranke

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment