Pogledi

Anto Nobilo: Postoji osnov da logoraši traže odštetu od Hrvatske

banner

Postoji pravna osnova za tužbu protiv Hrvatske za obeštećenje bivših logoraša zatvaranih devedesetih godina prošlog vijeka na područjima Bosne i Hercegovine u vrijeme djelovanja tvorevine Hrvatske zajednice Herceg-Bosne. Zastare u ovom slučaju nema, smatra advokat iz Zagreba Anto Nobilo.

On je to rekao u Sarajevu na sastanku s predstavnicima Saveza logoraša u BiH, na kojem su razmatrane eventualne aktivnosti u vezi s reparacijom Republike Hrvatske prema žrtvama po osnovu pravosnažne presude izrečene u Haškom tribunalu u predmetu ‘Jadranko Prlić i drugi’.

Nobilo je bivšim logorašima kazao da bi se njihova tužba protiv Hrvatske mogla zasnivati na odgovornosti bivših visokih zvaničnika te zemlje, predsjednika Franje Tuđmana, ministra odbrane Gojka Šuška i prvog čovjeka glavnog vojnog štaba Janka Bobetka.

“Činjenica da su njih trojica u međuvremenu umrli, dakle da nisu osuđeni, ne mijenja mnogo u pogledu eventualnog procesa jer je Haški tribunal, u predmetu Prilću i drugima, već utvrdio da su bili dio udruženog zločinačkog poduhvata”, rekao je Nobilo.

On je rekao bivšim logorašima iz BiH da u slučaju da se odluče na tužbu, u javnosti mogu očekivati žestoke političke reakcije iz zvaničnog Zagreba, ali i da je, proceduralno gledano, neophodno da se prvo obrate sudu u toj zemlji kako bi nakon iscrpljivanja svih faza postupka, mogli da apliciraju nadležnom evropskom sudu.

“Da li će tužba biti i pokrenuta, bivši logoraši nisu odlučivali na sastanku već će odluka uslijediti kasnije”, rekao je za “Fenu “predsjednik Saveza Jasmin Mešković.

“Iako se u slučaju podizanja tužbe može očekivati da se ‘politika digne na zadnje noge’, u ovoj stvari zadnju riječ treba da kaže pravosuđe jer je riječ o temeljnim ljudskim pravima”, rekao je advokat Nobilo novinarima uoči sastanka.

Related posts

POGLED IZ AMERIKE: KO JE UGROŽEN U BOSNI I HERCEGOVINI A KO PREDSTAVLJA SIGURNOSNU PRIJETNJU?

Johanes Han, evropski komesar za proširenje: Bosna i Hercegovina mora ispuniti odluku ‘Sejdić i Finci’

Popis stanovništva u Crnoj Gori između statistike i politike

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment