Biznis

SUBOTU U BANjALUCI PRVI FORUM DIJASPORE

Na inicijativu i pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, u subotu, 24. februara u Banjaluci biće održan 1. Forum dijaspore.

Savjetnik predsjednika Republike Nina Sajić izjavila je Srni da je cilj ovog skupa uspostavljanje trajnih mehanizama za jačanje privredne i kulturno-naučne saradnje između Republike Srpske i srpskog naroda u rasejanju.

“Srpska dijaspora predstavlja veliki ekonomski i razvojni potencijal, koji još nije dovoljno iskorišten. Dijaspora nesumnjivo može da doprinese promociji privrednih i turističkih potencijala Republike Srpske, privlačenju investicija i povezivanju privrednika iz Republike Srpske sa inostranim partnerima”, istakla je Sajićeva.

Ona je navela da se ovim forumom, takođe, želi podstaći dijaspora da investira u Republiku Srpsku i dodala da je namjera predsjednika Republike da Forum dijaspore postane tradicija i da se održava jednom godišnje.

“Prvom forumu dijaspore prisustovaće oko 100 učesnika iz više od 20 zemalja. Među učesnicima su ugledni univerzitetski profesori, kulturni radnici, privrednici, članovi državnih, pokrajinskih i lokalnih parlamenta, predstavnici Srpske pravoslavne crkve, saveza, udruženja, kulturnih, humanitarnih i studentskih organizacija…”, pojasnila je Sajićeva.

Sajićeva je navela da je u petak, 23. februara, u večernjim časovima predviđen prijem za učesnike Foruma u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske, dok je u subotu u 9.30 planirano otvaranje skupa, a potom i plenarna sjednica.

Prema njenim riječima, predviđeno da se učesnicima Foruma na plenarnoj sjednici obrate predsjednik Srpske i predsjednik Vlade Željka Cvijanović.

Nakon plenarne sjednice biće održani paneli pod nazivom “Kulturno i naučno umrežavanje sa dijasporom i humanitarne aktivnosti” i “Ekonomski potencijali saradnje Republike Srpske i dijaspore”.

U okviru 1. Foruma dijaspore predviđeno je da učesnici posjete Kozarsku Dubicu i Donju Gradinu, gdje će biti održan Istorijski čas – “Spomen-područje Donja Gradina”.

SRNA

Related posts

Ruralni turizam u Bosni i Hercegovini: Ljudi sve više traže vikendice u prirodi

BHD Info Desk Administrator

Nova avio linija: Od juna avionom iz Tuzle u Baden-Baden

Sarajka među 30 najutjecajnijih žena u tehnološkoj industriji

BHD Info Desk Administrator

Leave a Comment