Bosnia Appeal

Poziv bh. dijaspori iz Gračanice da pomogne rad lokalnog MDD OO “Merhamet”

U Gračanici već dugo egzistira MDD OO “Merhamet”, posjetili smo ovo humanitarno društvo sa ciljem da se upoznamo sa radom i problemima ove organizacije.

Sekretara  Refika Šerbečića zamolili smo da nam kaže više  o radu  Merhameta-Gračanica.

“Vidite, ovo jeizuzetno odgovoran i naporan posao, moj radni dan počinje u ranim jutarnjim satima gdje u uredu obavljam sve potrebne upravno-pravne i druge poslove. Zatim idem u Tuzlu u centralnu narodnu kuhinju regionalnog odbora Tuzla, gdje se  hrana pravi za cijeli kanton, preuzimam ono što pripada nama, potom razvozim na adrese korisnika naše narodne kuhinje. Svaki dan distibuiramo preko 400 obroka i nažalost potrebe za besblatnim obrokom  svaki dan su sve veće. Pored toga, vrše se i druge aktivnosti kao pomoć u nabavci  lijekova , prevoz bolesnih I starih do ljekara. Naravno sve to iziskuje  ogromne troškove i sve je teže raditi. Finansiramo se uglavnom od pomoći dobrih ljudi. Takođe, lokalna vlast na čelu sa aktualnim načelnikom svake godine izdvaja iz budžeta određena sredstva za rad merhameta, iako ta sredstva nisu dostatna zahvalan sam lokalnoj vlasti što pomaže  koliko može.

Problemi se tu ne završavaju o tome vrijedni sekretar reče:

Zgrada u kojoj se nalaze prostorije Merhameta  je dotrajla i stvara velike probleme. Najveći problem je prokišnjavanje i elektro-instalacije, gdje se može lako desiti da neko i nastrada.  Problem su i donacije u vidu mesa i druge kvarljive robe jer nema  adekvatnog skladišta sa  zamrzivačem. Vjerute kada pada kiša  korisnici koji jedu u našim prostorijama moraju se sakriti pod kišobran. Iskoristio bih priliku, da se zahvalim svim volonterima,  koji svakodnevno dolaze i obavljaju određene poslove prema svojim mogučnostima. Bez njih bi bilo jako teško.

Sekretara  Refik Šerbečić na kraju je uputio jedan apel bh. dijaspori iz ove regije ali i svim humanim ljudima da pomognu Mmerhamet- Gračanica:

Apelujem na građane posebno naše zemljake koji su vani da svojim doprinosom pomognu na bilo koji način,  svaka doancija je dobrodošla, i unaprijed se zahvaljujemo svima.  Novčana sredstva se mogu uplatiti preko ž-r:1603600036192680 kod Vakufske banke-Gračanica ili na blagajni organizacije.

Dodaten informacije na telefon 035/703-253 ; 062/383-457

Naš rad možete pratiti  i na FB stranici : https://www.facebook.com/ho.mdd?ref=bookmarks

Pripremio: NIHAD KADIĆ

Sekretara  Refik Šerbečić Detalj iz kuhinje

Related posts

Počelo potpisivanje peticije “Djecu treba liječiti iz budžeta, a političare plaćati SMS porukama, pa ko uplati – uplati”

Urednik BiH Info Desk

Kao rezultat pandemije u Bosni i Hercegovini 30,000 osoba je izgubilo posao i prihode

Urednik BiH Info Desk

Istanbul: Udruženje “Bosna-Sandžak” poslalo regiji Sandžaka šleper s medicinskom opremom

Editor

Leave a Comment