Zanimljivosti

Stigao novi prijedlog za izmjenu Izbornog zakona BiH: Na izborima se može glasati i putem mobilne aplikacije

banner

Predsjednik Prve stranke Amer Bekan na svom Facebook profilu iznio je prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH kojim bi se građanima omogućilo da na izborima glasaju putem mobilne aplikacije.

“Moj prijedlog izmjene izbornog procesa u BiH koji je jednostavan, jeftin, brz, efikasan i koji bi vratio povjerenje građana u izborni sistem.Ovo je jedino rješenje kojim bi se uštedilo 8 miliona KM za svake izbore, nemoguće je napraviti nevažeći listić, sigurnije od svake aplikacije za online bankarstvo i rezultati su dostupni za 20 sekundi. Podržite i vi ovo jedino rješenje za demokratske izbore u BiH, mobilna aplikacija za glasanje”, naveo je Bekan.

On je predložio da građani sami putem svojih mobilnih telefona skeniraju bar kodove na ličnim kartama čime će izvršiti postupak identifikacije. Nakon toga, uslijedit će verifikacija na osnovu CIPS baze podataka registrovanih birača.

Bekan navodi da aplikacija na mobilnom telefonu koristi samo podatke koji se odnose na matični broj i mjesto prebivališta zbog Zakona o zaštiti ličnih podataka BiH.

“Aplikacija putem matičnog broja verifikuje glasača te mu se na osnovu adrese šalje odgovarajuća glasačka forma. Aplikacija tokom glasanja prikazuje upute. Svaki glas se učitava u sistem do 20 sekundi što omogućava brz monitoring izlaznosti glasača”, predložio je Bekan.

Predsjednik Prve stranke predložio je i da se svaka lična karta može koristiti samo jednom, a da sa jednog mobilnog uređaja mogu glasati maksimalno dvije osobe.

“Izrađivanje aplikacije naplaćuje se samo prvi put. Biračima bez pristupa aplikaciji izbori.ba će osigurati mobilni tim na terenu”, navodi Bekan.

 

Related posts

Bijeli golub ponovo (ne) leti 455: AH, LJUBAV, LJUBAV    

Editor

Bijeli golub ponovo (ne)leti 507: NOVE PUTEVE TRAŽITI

Copo Sejo

“Štrajk vlasti”: Još jedan skeč iz “Top liste nadrealista” pretvorio se u stvarnost

Editor

Leave a Comment