Kultura

PARADOKS O PAPKU – VOZDRA I BITE

Pitaju me raja iz Sara´jva: ko su papci ? Odgovaram kratko : „to su kockaste glave koje su se skotrljale nepozvane u Grad sa okolnih i daljih brda i zabitih predjela. Dalje me pita raja : Kako kockaste glave mogu da se kotrljaju ? Ja im velim : u tome i jeste fol ,To i jeste: paradoks! Paradoks o papku ! Onda im to plastično argumentujem poznatim vicom: Koje je najjače dvokomponentno ljepilo na svijetu ?

Ne znaju. Odgovor glasi : papak i opanak !

Kad već godinama pišeš esej o papcima,imaš li onda kakav antipapanski prijedlog. Imam !- spremno odgovaram. Za brzo ,kratkotrajno dejstvo antipapak spray! ¨    A sistemsko rješenje je u njegovanju antipapanizma kao pokreta i ideoloških uvjerenja po strukturalnom principu antifašizma, jer je papanluk klica tog monstruoznog zla u svijetu. Primitivizam i zlo u spodobama u antropomorfnom obličju su plodno tlo za razvoj virusa fašizma . Prvi izraz sljepila u humanim vizurama čovjeka i života.

Nije, nažalost, pronađen trajni lijek protiv fašizma,kao naprimjer antibiotik u medicini. U društvenim interakcijama mučitelja i žrtava ,nažalost, takav antiserum nije još pronađen. Tako da to strašno zlo fašizma još baulja svijetom i teško se iskorijenjuje. Antifašizam je proces kojeg nadasve uporno, predano i sistematično treba graditi i njegovati . Analogno tome  je i antipapanizam, iako objektivno  u neuporedivo blažoj aksiološkoj ravni, proces kojeg treba stvarati i njegovati, a njegovi borci, građani : steći !

Pitaju me,pitaju :  Antipapanizam i kako ga steći ?

Stiče se najprije dijagnozom: prepoznavanjem papka. Papanizam je sindrom,skup simptoma koji određuju područje neke bolesti. Papanluk je neizlječiva bolest. I zato antipanizam mora biti i ostati  stalna i trajna terapija radi zaštite građana. Prepoznavanje tih kockastih glava u principu  nije teško,a u novije vrijeme poremećenih vrijednosti postaje sve teže i teže. Papka je u prvom sloju, ono što kažemo na prvi pogled, nekada teško otkriti, jer u cilju mimikrije beskrupulozno primjenjuju mnoge vizuelne kopije normalnih građana.

A zato, kad progovore odmah se otkriju,i tako padnu te spoljne krinke fol urbanog izgleda.

Papanluk je neizlječiv.Može samo da metastazira. Jedini eventualni lijek je da se papani blagovremeno pokolebaju ili čak predomisle i vrate se svom izvoru.Na svoja ognjišta. Da postanu ponovo i ostanu čisti i pošteni seljaci.Seljaci imanentno nisu papci ukoliko ih nespuca virus gradonostalgije iliti malograđanštine. Onda su nezajažljivi i ne biraju sredstva da ostanu u urbanoj sredini.Preko leševa do slave.Nezgrapni kao slon u radnji s porcelanom.  Ima li tome lijeka pitaju me dalje ?

Postoji kažem : antipapak spray . Antipapak spray je ustvari efikasan lijek,terapija protiv papanluka, papana kao i papaka ! Nažalost kratkotrajan .

U medicini postoji lijek antibiotik a ovo je antipapak !

Papci se najbrže i najlakše ofiraju i upecaju, zalijepe ko pijavica kada vide primjere ljubaznosti i kulturne interakcije među ljudima, jer su od toga operisani . Odmah pitaju : Koliko je ovaj dobar u ovom poslu kad je ovako ljubazan?. (što u prevodu sa njihovog nemuštog jezika na građanski,urbani jezik,znači koliko su love i od koga maznuli za ovaj “projekat”. Pritom riječ „projekat“ koriste nemilice,neprimjereno i neadekvatno onome šta bi htjeli kazati). Ne kuže i nikada neće skužiti da je ljubaznost, izraz poštovanja, to jeste civilizovan metod ,stil komunikacije među urbanim, građanskim stvorenjima .

Papani su, unatoč kockastim glavurdama, bezobzirni i nezajažljivi, bezlični i amorfni u svom kotrljanju iz gudura papanluka u grad. Nemaju u sebi, niti u drugima mogu prepoznati, bilo kakav primjer i odliku dosljednosti , bar nagovještaj konzekventnosti . Okreću ćurak kao ventilator:sad vako sad nako. Takvi su i u verbalnoj komunikaciji. U novije vrijeme uz njima omiljene izraze kao pomenuti „projekat“ dodaju atribut „sjajan“ a u postupku nastajanja tog tobožnjeg „projekta“ koriste starogrčku riječ „sinergija“.

Ta prekomjernost zloupotrebe termina, kao navedenog pojma „projekat“, je poput nekontrolisane upotrebe silikonskog puhanja pojedinih dijelova ženskog tijela kod turbomamlaznih prekodrinskih pevaljki. Kao urgentnu odbrambenu zaštitu može se koristiti antipapak spray.Vrlo je efikasan,da ne kažem učinkovit, a nažalost, kratkotrajan.

Antipapak spray je javno i tajno sredstvo za neutralisanje kako živih tako i mrtvih papaka i njihovog smrada, primitivizma, egoizma, nacionalizma ,fašizma,vjerskog šovinizma.  Rječju:papanizma !

Antipapak spray možete koristiti u analognom ili fiksnom mediju, a i u digitalnom. Digitalni je sigurniji, jer papci sporije kontaju da ih je zapuhnuo dah i duh antipapak spray-a. Antipapak spray se nabavlja jednostavno među autentičnim građanima, mada ipak tajno,uz lozinku !  Lozinka: vozdra . Odgovor na lozinku: vozdra i bite ! Ako priučeni papak na lozinku odgovori isto samo vozdra,namah ćete ga prepoznati.

Anti papak spray ne djeluje samo kao efikasna terapija u zaraženom području papanskog sindroma. Iznenadio je naučnike svojim djelovanjem u području vjerskog fanatizma i drugih mračnih stanja duha. Naročito je efikasan u tamanjenju munafika. To jeste onih papaka-ublehaša  što pokušavaju obmanuti da su vjernici, a nigdje veze sa vjerom. Ovo je posebno uočljivo u većem blentitetu koga deytonski zovu federacija (čitaj veći blentitet !). Ovdje ih je zbog te quasi konfesionalne većine kvantitativno više, pa ih je lakše i identificirati.

Trajnije i pouzdanije papanluk se neutralizira kulturom. Kulturom protiv  papaka i mraka. Vrhunska umjetnost u svim oblastima stvaranja pouzdano ih filtrira već u najavi priredbe. Srećom, uspjeli smo kao građani sačuvati,zlodusima unatoč,neke institucije i dio urbanog kulturnog naslijeđa.Zasigurno ne zahvaljujući papcima u svim nivoima vlasti nego građanski odgojenim entuzijastima.

Papci su kao džukci sintetičke,ukrštene sorte zvane pitt bull. Identifikuje ih potpuno isti grč kada zgrabe ono čemu žude: vlast,ukradeni novac, egoizam i osionost. Pitt bull kada zgrize nešto dobije grč,spazam vilica i tek se injekcijama ili čak operacijom može odvojiti od zagriženog iliti ugroženog plijena. Papci kada zagrizu vlast,političke pozicije i druge funkcije i  kategorije kojima žude i zbog kojih se te kockaste glave skotrljaju u Grad među građane, poput pitt bull-a ne puštaju plijen. Savremena a dugotrajna zbivanja u društvenoj stvarnosti  REPUBLIKE BOSNE I HERCEGOVINE,a naročito katuna sarajevskog ( jer kantoni su u Švicarskoj), to neupitno potvrđuju.

Jedan od vidova preventivne zaštite od papaka je i otvoreni, transparentni filter kao naprimjer, kada  sam svom koncertu pjevane poezije u Vijećnici, povodom 50. godine umjetničkog djelovanja u našem Gradu Sarajevu dao naziv: NEŠTO GRADSKO I GRAĐANSKO. Nakon priredbe,pažljivim pregledom studioznih snimaka cjelokupne prisutne publike, snimljene video kamerom i fotoaparatom, definitivno nisam otkrio niti jednu papansku facu. To je, eto, neupitan indikativ da ih je naziv svečanosti već profiltrirao od eventualnog,čak i slučajnog dolaska na veče urbane šansone.

Neke od znatno efektnijih antipapanskih metoda  vidjećete u filmu koji slijedi . Hvala za vašu pažnju.

Prof. Muhamed Zlatan Hrenovica

Related posts

(VIDEO) Otišla primadona sevdaha: Preminula Beba Selimović

BHD Info Desk Administrator

BHFF PREDSTAVLJA UMJETNIKA-U-REZIDENCIJI ZA 2020. GODINU: EMINA ŠKALJIĆ

Editor

Adžović izdaje knjigu o životu Filipovića: Otišao je kao pobjednik – onako kako je i živio

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment