Bosnia Appeal

New York: HADŽI RUŽDIJA POVRATNIKU U VIŠEGRAD POKLONIO AUTO

Negdje početkom februara 2018. godine, zove me hadži Ruždija Luković koji živi u New Yorku, kaže mi da ima jedno solidno auto koje bi želio pokloniti nekom od bošnjačkih povratnika kojem je neophodno radi prijevoza djece do škole, ili pak bolesnih itsl., zamoli me da pronađem nekoga.
Odmah sam kontaktirao Bakiru Hasečić, predsjednicu Udruženja Žena – žrtva rata, upoznah je o humanim namjerama hadži Ruždije… i tako oboje krenusmo da tražimo osobu koja odgovara onome što traži Ruždija.
Bakira je kontaktirala jednog od bošnjačkih zvaničnika u SO-e Višegrad i nakon par dana mi se javila.
Kaže mi ona, imamo osobu, vrijednog bošnjačkog povratnika koji se prije 8 godina vratio u jedno selo koje je od Višegrada udaljeno 15 kilometara, gdje živi sa suprugom i dvije malodobne kćerkice. Kćerka mu starija polazi ove godine u školu. Od Višegrada su udaljeni 15 kilometara. Jako vrijedna porodica. Važno je također da ima vozačku dozvolu. Demobilisani je borac. Bavi se zemljodranjom stočarstvom, drži ovce i par krava. Prije par godina mu zapaljena štala, uspio je da je obnovi. Mislim da bi najbolje ovoj porodici pomoći jer on na drugi način neće moći opstati, a niti će ikako moći kupiti auto, tako da će posebno djeci biti teško da pohađaju školu.
I tako, tragom ovih informacija povežemo darodavaoca Rudždiju i povratinka Muhameda Ohranovića, koji je razmjenom informacija poslat na adresu gdje se nalazilo auto “Mercedes”.
Zove me hadži Ruždija, i kaže mi da se zabrinuo. Upitah ga, zašto?
Kaže, ovaj insan da ne pomisli da se radi o potpuno novom autu. Daj ponovo da mu nekako javimo da se radi o polovnom Mercedesu, ali je u dobrom voznom stanju.
Rekoh šeretski, ma pusti hadžija, za njega će biti kao novnovcat, a još Mercedes. Bit će sretan.
I tako, vrijedni povratnik Muhamed Ohranović, poslao je prijatelje, pa onda i sam otišao i pogledao auto. Nije mu bilo potrebno puno da razmišlja već da okači nove registracije, napuni goriva i može voziti svoju finu porodicu.
Ohranovićima želimo udobnu vožnju i u hairu da se koriste, hadži Ruždiji upućujemo srdačne čestitke i da nastavi sa humanostima pomagati drugima.
Inače, hadži Ruždija godinama stipendira više đaka / studenata, sa željom da našim mladim pomogne u sticanju edukacije.

Autor: Bošnjaci.Net

Related posts

BiH: Studentima podijeljene stipendije Islamske zajednice Bošnjaka u Norveškoj

Editor

Durići kod Vlasenice: Za porodicu Vejzović stigla pomoć od Podrinjaca iz Švicarske

Pomozimo djevojčici Azri Neimarliji da operiše tumor na mozgu

Leave a Comment