Kultura

Dokumentarni film “Scream for me Sarajevo” kreće na put oko svijeta

banner

Bosanskohercegovačka produkcijska kuća Prime Time, na čelu s direktorom i producentom Adnanom Čuharom, potpisala je s engleskom distribucijskom kućom Eagle Rock Entertainment – Universal veliku svjetsku distribuciju za film “Scream for me Sarajevo” reditelja Tarika Hodžića i scenariste Jasenka Pašića.

Ovo je zasigurno najveća vijest vezana za ovaj dokumentarac od premijere na Sarajevo Film Festivalu kada je osvojio tri nagrade i oborio nekoliko festivalskih rekorda. Od toga dana do danas vladalo je veliko interesovanje za film, ali ga je publika mogla samo gledati na festivalskim projekcijama širom svijeta.

Na svim festivalima vladalo je nevjerovatno interesovanje i nerijetko se tražila karta više za Hodžićevo ostvarenje. U konačnici, film je osvojio devet nagrada te jedno posebno priznanje kada ga je Evropska dokumentarna mreža proglasila filmom mjeseca.

Za “Scream for me Sarajevo” važi da predstavlja najznačajniji dokumentarni film o opsadi Sarajeva. Dokumentarac u fokusu ima koncert engleskog pjevača kultne heavy metal grupe Iron Maiden, Brucea Dickinsona, u ratnom Sarajevu 1994. godine. U filmu su se uspjeli uklopiti svi segmenti i akteri ovog događaja koji je na trenutak sve građane Sarajeva sklonio od ratnih strahota i užasa. Ispričana je priča o opsadi Sarajeva i nevjerovatnom duhu građana.

 

Related posts

Brisel: Otvorenju izložbe “Sjećanje na Srebrenicu” 19. juna u zgradi Evropskog parlamenta

Linz: Sevdah na Dunavu

Urednik BiH Info Desk

Bottrop: Udruženje “Leben und Lernen in Bosnien” organizuje festival našeg ali i regionalnog filma filma

Urednik BiH Info Desk

Leave a Comment