Bosnia Appeal

APEL ZA POMOĆ UDRUŽENJA DIJALIZIRANIH I SVIH TRANSPLANTIRANIH BOLESNIKA TUZLANSKOG KANTONA

banner

Udruženje  dijaliziranih  i svih transplantiranih bolesnika Tuzlanskog kantona,  molbom za pomoć obratilo se bh. dijaspori, kompletno pismo prenosimo u cjelini.

Poštovani,

Mi smo Udruženje koje je osnovano u 2017. godine, s ciljem pomaganja pacijentima na dijalizi, transplantiranim i onima koji čekaju transplantaciju. Najveći dio tih osoba je u stanju socijalne pomoći, to je grupa pacijenata koji se nalaze na hroničnom programu hemodijalize u TK. Na našem Kantonu takvih je oko 300 pacijenata. Lijekovi koje primaju pacijenti na hroničnom programu hemodijalize su uvijek u deficitu, tako da je učestala praksa da moraju da kupuju lijekove.

Aparati za hemodijalizu smiju da rade od 6-8 sati. U našem Dijaliznom centru rade 20 sati, a 4 sata odmaraju.  Prosjek rada aparata za dijalizu je oko 15 000 sati. Naši aparati su tu satnicu odavno prešli i blizu su 200 000 sati. Veoma su stari i potrebana im je zamjena. Cijena aparata za dijalizu, prema našim inormacijama iznosi oko 24 000 KM.

Članovi udruženja u potpunosti su aktivni u iznalaženju i prevazilaženju problema pružanja pomoći teško oboljelim osoboma, ali to u našim uslovima često nailazi na razne prepreke. Takođe velika aktivnost je posvećena vršenju i promoviranju doniranju organa na TK.

Trenutno vodimo akciju prikupljanja finasijskih sredstava za kupovinu novih, aparata za hemodijalizu, jer na državne službenike i menadžment medicinskih ustanova kao da taj problem ne dopire.

Ovim putem Vam se obraćamo sa Molbom za finansijsku pomoć ili bilo koji drugi vid pomoći. Na memorandumu je naveden naš kontakt i osnovni podaci Udruženja, budimo humani, učestvuj u akciji.

U nadi da će te na bilo koji način pomoći mi Vam se u ime Udruženja od srca zahvaljujemo.

 

Prijedsjednik Udruženja

Eldina Bosankić Softić

 

Orginalna molba za pomoć :Molbaa

Related posts

Njemačka: Fond “Gazi Husrev-beg” podijelio 248 stipendija

Editor

Pomozi ba i Jusuf Nurkić nadoknaditi će materijalnu štetu Ajši i Fadilu Memišević

Urednik BiH Info Desk

Biznismen Azmir Husić kupio invalidska kolica Fadilu Kadriću koji je ostao bez obje noge

Leave a Comment