Sport

Šimunovićeva greška u koracima: Šta je to promaklo stoperu Celtica?

banner

Stoper škotskog Celtica Jozo Šimunović obavijestio je selektora fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine Roberta Prosinečkog kako se neće odazvati njegovom pozivu za prijateljske utakmice protiv Bugarske (23. marta) i Senegala (28. marta).

Bivši mladi reprezentativac Hrvatske ne tako davno promijenio je sportsko državljanstvo kako bi mogao igrati za Zmajeve, ali u dresu najbolje fudbalske selekcije naše zemlje još nikada nije debitovao.

Komisija FIFA za status igrača prošle godine odobrila je zahtjev Šimunovića za promjenu sportskog državljanstva, a nedugo zatim Šimunović se našao na spisku tadašnjeg selektora BiH Mehmeda Baždarevića.

Novi selektor Robert Prosinečki je već nekoliko puta kazao da nikoga neće moliti da igra za reprezentaciju, a čini se kako se
Šimunović predomislio, vjerovatno se nadajući pozivu hrvatskog selektora Zlatka Dalića.

Ako je zaista tako, onda je prethodno trebao dobro pročitati FIFA-in pravilnik, koji jasno kaže da neće moći ponovo mijenjati sportsko državljanstvo, čak ako i nije upisao zvanični nastup za reprezentaciju. Nažalost, po Šimunovića ovih par redova člana 8. pravilnika koji je FIFA usvojila 26. februara 2016. mu je promaklo.

U članu 8. navode se uvjeti pod kojima igrač može da mijenja sportsko državljanstvo i jasno stoji da igrač može da ga mijenja samo jednom.

Čini se da je košarkaškim žargonom rečeno Šimunović napravio grešku u koracima.

FAKTOR

 

Related posts

Bihać: Džanan Musa kupuje opremu za bolnicu u rodnom gradu

Urednik BiH Info Desk

Emini Ekić „A“ reprezentativki Bosne i Hercegovine idol  i uzor joj najveći u svijetu boksa – Muhamed Ali

Urednik BiH Info Desk

Za Podcast Opsajd Senijad Ibričić: Ucjenjivali su nas da moramo raditi sa Sušićevim bratom

Editor

Leave a Comment