Zanimljivosti

U Sanskom Mostu obilježena 103. godišnjica Bitke kod Canakkalea

Minutom šutnje, polaganjem vijenaca, učenjem odlomaka iz Kur’ana i dove, intoniranjem himni Bosne i Hercegovine i Turske te počasnom paljbom u nedjelju je na lokalitetu spomenika turskim šehidima u Donjem Kamengradu kod Sanskog Mosta obilježena 103. godišnjica Bitke kod Canakkalea, koja se dogodila u Prvom svjetskom ratu i zauzima jedno od najznačajnijih mjesta u historiji Republike Turske.

Obilježavanje je počelo intoniranjem himni, a u prisustvu velikog broja građana Sanskog Mosta, predstavnika EUFOR-a i drugih gostiju, na spomenik šehidima cvijeće i vijence su položili ambasador Republike Turske u BiH Haldun Koc, predsjednik Turske vojne misije u BiH brigadir Alp Ozdemir, te načelnici općina Sanski Most, Travnik i Busovača.

Obilježavanju su prisustvovali i ataše za vjerske poslove pri turskoj ambasadi u BiH Hasan Atli, kao i glavni imam Medžlisa Islamske zajednice u Sanskom Mostu Husein ef Kovačević. Atli je proučio dovu pred duše šehida na arapskom, turskom i bosanskom jeziku, dok je Kovačević proučio dovu na lokalitetu musalle osmanskog vladara sultana Mehmeda Fatiha, inače najzapadnijoj lokaciji do koje je došao u pohodu na Bosnu.

U okviru drugog dijela programa obilježavanja Bitke kod Canakkalea, u kino sali u Sanskom Mostu održan je prigodan program prožet poučnim pričama, kratkim filmovima i prezentacijama, te recitovanjem poezije mališana na turskom i bosanskom jeziku. Prikazan je također dokumentarni film TRT-a o dešavanjima kao i sam tok Bitke kod Canakkalea.

Načelnik općine Sanski Most Faris Hasanbegović istakao je kako je Sanski Most već tradicionalno domaćin obilježavanja godišnjice Bitke kod Canakkalea, odnosno Dana šehida.

Podsjetivši da će se danas mnogi zapitati zašto se ova godišnjica obilježava u BiH i u Sanskom Mostu, Hasanbegović je napomenuo da je tokom Bitke kod Canakkalea svoje živote položio veliki broj od hiljade Bošnjaka koji su učestvoovali u ovoj bici.

– Živimo u vremenu u kojem svi znaju sve i u kojem nikada nije bilo teže razaznati dobro od zla. Bošnjaci se olako i prečesto odriču svoje historije. Zbog toga naša djeca moraju znati da po procjenama u današnjoj Turskoj živi i do dva miliona Bošnjaka. Nemamo pravo da ih se odričemo nego, naprotiv, moramo raditi sve da sačuvamo njihov identitet i vezu s matičnom zemljom Bosnom i Hercegovinom. Upravo, zajednička prošlost koja seže 500 godina u prošlost treba biti osnova zajedničke budućnosti dodatno utemeljene na razvoju ekonomskih i društvenih odnosa na obostranu korist – rekao je Hasanbegović.

Ambasador Koc se u svom govoru na bosanskom i turskom jeziku zahvalio gradu Sanskom Mostu, obzirom da je domaćin obilježavanja godišnjice čuvene bitke, te poručio kako je pobjeda na Canakkaleu bila pobjeda za opstanak turskog naroda.

– Danas je izuzetan dan; dan u kojem se s poštovanjem poklanjamo uspomeni na sve vojnike koji su došli iz svih dijelova naše tadašnje države, iz Anadolije, s Balkana, s Kavkaza, iz Jemena, Sjeverne Afrike, koji različiti u izgledu ali sa istim uzbuđenjem u srcu rame uz rame padoše za odbranu domovine – rekao je Koc.

Ambasador Koc je kazao i kako je Bitka kod Canakkalea pokazala koliko je važno nikada ne gubiti nadu u uspjeh.

– Ona je najbolji primjer našeg jedinstva i zajedništva koji su bili i ostali naša najveća snaga kako u teškim trenucima kroz historiju, tako i 15. jula i u operaciji ‘Maslinova grana’ i svim drugim iskušenjima pred nama. Bitka kod Canakkalea je, prema riječima Mehmeta Akifa, autora naše nacionalne himne, bitka za opstanak bez premca u svijetu protiv najjačih svjetskih sila. Ova teška bitka nosi i uzvišenu uspomenu na Bosance i Hercegovce koji su se borili rame uz rame sa svojom braćom i prolili junačku krv – rekao je Koc.

Ambasador Koc je ponovio da je Turska uvijek uz BiH i da će tako i ostati.

Širom Turske, ali i svijeta, na različite načine danas se obilježava 103. godišnjica pomorske Bitke kod Canakkalea. Bitka kod Canakkalea u Evropi je poznatija kao Bitka na Galipolju i jedna je od najkrvavijih i najžešćih bitaka u Prvom svjetskom ratu, ali, po mnogim pokazateljima, i u historiji uopšte.

Pomorska bitka koja je, između 3. novembra 1914. i 18. marta 1915. godine, vođena kod Galipolja, kao i kopnena bitka koja se na Galipolju odvijala od 25. aprila 1915. do 9. januara 1916. godine, bitke su koje zauzimaju najznačajnije mjesto u Turskoj, pa i historiji svih muslimanskih naroda ovoga dijela svijeta.

Anadolija

Related posts

(Video): Moderne tehnologije su dobrodošle lopovima koji sada još lakše kradu automobile

Editor

Njegovatelj za 17 dana: Nijemci najavljuju provjeru diploma iz BiH

Editor

Bijeli golub ponovo (ne)leti 315: „ČIKO, ZAŠTO BACATE PLASTIČNU FLAŠU..?!“

Editor

Leave a Comment