BiH dijaspora

Prag: Pjesma ” Može On” bh. repera AL. N. na šaljiv način tretira međusobni odnos dijaspore i domicilnog stanovništva

banner

Bosanskohercegovački reper AL. N. (Alen Nurkić) nedavno je objavio satiričnu autorsku pjemu “Može On” posvećenu međusobnim  odnosima ljudi iz dijaspore i domicilnog stanovništva u Bosni i Hercegovini. Naravno zaintrigiralo nas je odkud ideja za tako nešto:

“Pjesma se bavi nama veoma bliskom temom, a to je odnos domaćeg stanovništa u BiH i naše tzv. dijaspore. Velike razlike u prihodima, imovini, standardu i načinu života, često dovode i do komičnih situacija kojima je svako od nas barem jednom svjedočio u svojoj bližoj okolini.Naši građani u dijaspori često imaju potrebu da se predstavljaju kao uspješni i imućni ljudi, gazde, stalno se dokazuju kupujući i gradeći, a zaboravljaju da su samo auslenderi koji konačno imaju jedan normalan život.” za agenciju BHDINFODESK rekao je  AL. N (Alen Nurkić) pa nastavlja:  “S druge strane, domaće stanovništvo ima velika očekivanja od takvih imućnih članova familije i komšija, misleći da se tamo negdje pare same množe i da imaju dovoljno da podmire cijelu familiju, pa ako im očekivanja nisu ispunjena, onda su im i najbliži na meti za psovke, tračeve i slično.“Od tebe je kafa, ti radiš vani” je postao više nego standard koji se govori nekom ko radi vani i dok god se kafa plaća on je kul tj. ” može on ” a iza ledja govori ” šta će on , sve je na kredu kupio” Smatram da je ovo veoma interesantna tema za širu društvenu analizu, no ja sam se kroz ovu satiru samo osvrnuo na šaljiv način, nadajući se da će se i jedni i drugi donekle prepoznati i da će im se svidjeti. Putujući po svijetu video sam  da je ovakav obrazac ponašanja svugdje isti, između lokalnog stanovništva i dijaspore, a ne da je svojstveno samo nama  Balkanacima.”

AL.N. (Alen Nurkić) je rođen u Bugojnu, vec 11 godina radi u IT biznisu u Pragu, ovo je njegova četvrta pjesma, te prva koju je izdao na bosanskom jeziku. Inače,  spot za pjesmu ” Može On” snimljen je u Meksiku, Peru, Portugalu, Svicarskoj  i Bosni i Hercegovini.

 

 

 

Related posts

Ljubljana: U sudaru voza i automobila stradao muškarac iz Bosne i Hercegovine

Editor

Doznake iz inostranstva ne posustaju: U prvih šest mjeseci ove godine dijaspora je u Bosnu i Hercegovinu poslala 1,28 milijardi KM

Urednik BiH Info Desk

Finska: U saobraćajnoj nesreći nastradala dva bh. fudbalera

Leave a Comment