Biznis

Njemački mediji – Volkswagen špijunirao Prevent i Hastore

banner

Kada je 2016. Prevent grupacija zaustavila isporuke Volkswagenu, kompanija je pretrpjela milionski gubitak. Sudeći prema izvještajima njemačkih medija, ovaj automobilski div okrenuo se tada krajnje upitnim metodama djelovanja.

Navodno, Volkswagen grupa špijunirala je dobavljača Prevent, izvještava “Bild am Sonntag“. Prema izvoru iz advokatske kancelarije Hogan Lovells, od marta 2017. godine angažovali su berlinsku zaštitarsku firmu kako bi dobili informacije o ukupno 37 “ciljanih osoba”, prenosi portal Biznis info.

Među njima su bili članovi porodice vlasnika, nekoliko rukovodilaca podružnica i tri advokata iz grupe kompanija. Kako list dalje izvještava, privatni istražitelji su također posjetili nekoliko adresa i dokumentovali svoja zapažanja u dosijeima. Proces je u VW-u vođen pod šifrom “Vojvoda”.

Dobavljač Prevent je u augustu 2016. godine ušao u vrlo neugodan spor sa VW-om. Zbog velike narudžbe koja je otkazana, dvije njemačke podružnice Prevent grupe privremeno su zaustavile isporuke Volkswagen grupaciji u augustu. Kao rezultat toga postrojenja u Wolfsburgu i Emedonu danima su mirovala a Volkswagen je pretrpio milionsku štetu.

– Sve je urađeno transparentno. Prema našim saznanjima, sve pretrage u vezi s dobavljačem provedene su u skladu sa zakonskim propisima – kazao je glasnogovornik Volkswagena na upit o praćenju članova porodice Hastor i uprave grupacije.

Novi šef Volkswagena Herbert Diess trebalo bi odmah da se uključi u korporativnu reviziju kako bi razjasnio kako je vođen ovaj proces.

– Ukoliko ovi navodi budu potvrđeni, očekujemo da se novo rukovodstvo Volkswagena jasno distancira od takvih poslovnih praksi u budućnosti – kazao je glasnogovornik grupacije Prevent.

 

Related posts

TruckersApp: Bosanci kreirali aplikaciju koja povezuje vozače širom Evrope

Urednik BiH Info Desk

Beč: U pripremi skup privrednika i menadžera bosanskog porijekla u Austriji

BHD Info Desk Administrator

Prvi put u istoriji regije, investitori iz dijaspore mogu neometano i transparentno ulagati u perspektivne poslovne ideje u matičnim državama

Editor

Leave a Comment